Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Sep 2013

Cancerul de cap și gât: informare, prevenție, depistare precoce

 

 

Fumatul, consumul de alcool și infecția cu HPV

Triada care stă la baza cancerului de cap și gât, o formă de cancer a cărei agresivitate trebuie să ne facă să-i acordăm mai multă atenție: jumătate dintre cei diagnosticați decedează în primele luni de la stabilirea diagnosticului. Bărbații sunt mai afectați decât femeile, iar vârsta predilectă de apariție este de peste 40 de ani. 85% dintre cazuri sunt asociate cu fumatul.

Atât de ușor de prevenit!

Dacă nu fumezi, dacă nu bei mai mult de 3 beri pe zi (ca bărbat) sau 2 pe zi (ca femeie), cu atăt mai mult dacă nu amesteci fumatul cu alcoolul, dacă ai grijă la contactele sexuale, riscul de a dezvolta un cancer de cap și gât devine extrem de mic.

Semnalele de alarmă

Oricare dintre cele 6 situații de mai jos, dacă persistă pentru mai mult de 3 săptămâni, ridică semne de întrebare și nevoia imediată de a merge la medic:

1. Dureri ale limbii, ulcere la nivelul gurii care nu se vindecă și/sau pete albe sau roșii în gură

2. Durere în gât

3. Răgușeală persistentă

4. Dificultăți la înghițire sau durere la înghițire

5. Nod în gât

6. Nas înfundat pe de o parte și/sau sângerare nazală

Săptămâna Europeană a cancerului de cap și gât

Pentru prima dată, la nivel european a fost demarată o campanie de conștientizare, “Makesense Campaign”, susținută de Merck. În acest context, ieri, în Parlamentul European a avut loc o masă rotundă pe tema cancerului de cap și gât, găzduită de Daciana Sârbu, la care au luat parte cei mai importanți lideri de opinie implicați la nivel european în managementul acestei boli.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *