Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

7 Oct 2012

EXCLUSIVITATE Hipocrate septembrie 2012. Profesorul Christian de Duve, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină 1974:“Primul lucru important în viaţă este să-ţi alegi bine părinţii. Iar al doilea, pentru că primul e dificil, este să-ţi alegi profesorii”

EXCLUSIVITATE Hipocrate septembrie 2012. Profesorul Christian de Duve, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină 1974:“Primul lucru important în viaţă este să-ţi alegi bine părinţii. Iar al doilea, pentru că primul e dificil, este să-ţi alegi profesorii”

 

Cuvintele se leagă mai greu ca oricând. Este un sentiment pe care nu l-am mai încercat niciodată. Cu atât mai mult cu cât subiectul pe care îl prezentăm în ediția de față a revistei Hipocrate are potențialul unei misiuni istorice. De care poate că nu suntem conștienți în momentul de față.

L-am vizitat acasă, lângă Bruxelles, pe profesorul Christian de Duve, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1974. Da, anul în care a împărți premiul cu George Emil Palade și cu Albert Claude. Discuția o găsiți, redată integral, în paginile ediției din septembrie a revistei Hipocrate. Iar fragmente video vor fi disponibile în curând pe blog.

 

Încă simt emoția acelei zile. Citind, probabil că vă va marca și pe dumneavoastră starea, epifenomenul care învăluie vorbele profesorului. Și care face inutil orice demers de a prezenta personajul dincolo de frazele pe care le expune. Imaginea este clară prin propria expresie.

 

“Primul lucru important în viaţă este să-ţi alegi bine părinţii. Iar al doilea, pentru că primul e dificil, este să-ţi alegi profesorii” 

Profesorul Christian de Duve, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în anul 1974

 

Profesorul de Duve are rara capacitate de a-ți face toate simțurile să se bucure. Îi simți prezența pretutindeni și ești tentat să te avânți în căutarea personajului, așa cum profesorul a plecat în căutarea enzimei misterioase și a ajuns la descoperirea lizozomilor și a peroxizomilor. Și, apoi, la Stockholm, pentru a primi Premiul Nobel.

 

Revista Hipocrate septembrie 2012 – Christian de Duve

 

Profesorul Christian de Duve simbolizează prin el însuși originile vieții. O temă pe care a abordat-o la pensie, în urmă cu 30 de ani, și pe care o slujește într-un mod cât de poate de profesionist și acum, la peste 95 de ani. Da, profesionist, pentru că profesorul are o agendă de cercetare, de publicații și de manifestări în domeniu pe care o respectă la milimetru.

 

Dar dincolo de toate, profesorul Christian de Duve vorbește despre George Emil Palade așa cum nu am auzit încă vreun român să o facă. Încă o dovadă că mulți dintre noi își aleg bine părinții și mentorii, dar greșesc flagrant alegând țara.

 

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blog Marius Geantă » Blog Archive » LIVE Premiul Nobel pentru Medicină 2012 / UPDATE: Sir John B. Gurdon și Shinya Yamanaka sunt câștigatorii Premiului Nobel pentru Medicină 2012 - [...] EXCLUSIVITATE Hipocrate septembrie 2012. Profesorul Christian de Duve, laureat al Premiului Nobel pe... [...]

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *