Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

23 Jun 2016

Lista completă a medicamentelor care au plecat la export paralel în ianuarie și februarie 2016

Lista completă a medicamentelor care au plecat la export paralel în ianuarie și februarie 2016

Un document oficial al Camerei Deputaților, generat de o interpelare a unui parlamentar, aduce primele dovezi în spațiul public despre magnitudinea problemei absenței medicamentelor de pe piața românească. 

Pe fondul noii metodologei de calcul aprobate în anul 2015, prețul medicamentelor din România a devenit cel mai mic din UE, ceea ce a favorizat exportul paralel către alte State Membre, privându-i pe pacienții români de accesul la terapii. Mecanismul este legal, dar statul român are la îndemânâ pârghiile prin care să limiteze fenomenul.

În decembrie 2015, de exemplu, asociații ale pacienților cu diabet zaharat atrăgeau public asupra lipsei insulinei din farmacii, considerând că este inacceptabil ca în țara care l-a dat pe Nicolae Paulescu, descoperitorul insulinei, pacienții cu diabet să nu poată avea acces la terapia care le poate salva viața, din cauza unor motive birocratice.

Astăzi, suntem în măsură, citând documente oficiale ale statului român, să vă prezentăm lista completă a medicamentelor care au plecat din țară, prin export paralel, în primele două luni ale anului 2016, precum și câteva explicații ale responsabililor guvernamentali.

Documentul oficial poate fi consultat aici.

Dacă nu găsiți în farmacie medicamentul prescris de doctor, consultați această listă. E posibil ca pastilele Dvs. să fie, de fapt, în posesia pacienților din alte state.

Anexele 2 și 3 din document ne arată de ce trebuie schimbată urgent metodologia de calcul a prețului medicamentelor, pentru a nu pune suplimentar în pericol viața bolnavilor români.

export paralel medicamente ianuarie-februarie 2016

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *