Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

4 Mar 2013

Studenții la medicină: împreună pentru sănătatea rurală

Studenții la medicină: împreună pentru sănătatea rurală

România anului 2013, în câteva cifre: 2.800 comune, 13.000 sate, peste 10 milioane de oameni care trăiesc în mediul rural. Aceleași statistici spun că în Romania există în medie un medic și o asistentă pentru fiecare 20 de sate.

Pornind de la aceste date, în 2011, Societatea Studenților în Medicină din București (SSMB) a inițiat acțiunea numită “Împreună pentru Sănătatea Rurală”, susținută de Colegiul Medicilor din România, Asociatia Medicilor de Familie București-Ilfov,
Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Colentina, Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie “Filantropia”, Clinica de Dermatologie II – Centrul de Cercetare al Spitalului Clinic Colentina și Institutul pentru ocrotirea mamei și copilului “Alfred Rusescu”.

În timpul caravanelor IPSR, localnicii beneficiază de urmatoarele investigații, gratuit: analize de sânge (glicemie, colesterol, trigliceride), EKG , ecografie abdomino-pelvină, examen clinic general, consult cardiologic, consult oftalmologic, consult dermatologic, consult ginecologic, consult pediatric, audiogramă

Inițiativa, care până la sfârșitul anului trecut a avut 13 ediții, funcționează pe bază de voluntariat, din echipă făcând parte studenți din anii 4, 5 și 6 de la Facultatea de Medicină Generală și medici rezidenți sau specialiști din cardiologie, gastroenterologie, medicină internă, medicină de familie, obstetrică-ginecologie, dermatologie, oftalmologie și pediatrie. De asemenea, în echipă sunt și un colaborator pentru efectuarea audiogramelor, plus un medic de familie având competența în ecografie.

În total, până acum au fost evaluați peste 1.200 de adulți și peste 550 de copii.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *