Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

1 Jun 2015

ASCO 2015: 3 gânduri despre tema momentului, imuno-oncologia

ASCO 2015: 3 gânduri despre tema momentului, imuno-oncologia

 

Experții prezenți la ASCO 2015 au fost de acord că suntem abia în etapa de început a imuno-oncologiei ca știință modernă. Un debut care aduce mult optimism, multe speranțe și câteva idei:

1. Imuno-oncologia nu se referă numai la tratamentul melanomului malign. Este drept, primele medicamente au fost aprobate în SUA (unul și în Europa) pentru pacienții cu melanom malign avansat, dar acesta a fost doar începutul. Studiile prezentate la ASCO 2015 au arătat deja primele rezultate promițătoare în cancerul hepatic, cancerul colo-rectal și cancerul de cap și gât, iar în perioada următoare vom asista la o avalanșă de publicații despre rolul acestor medicamente și în alte forme de cancer: gastric, ovarian, limfoame etc. Vorbim, așadar, despre imuno-oncologie ca despre o nouă categorie de tratamente pentru cancer, alături de cele cunoscute până acum: chirurgia, radioterapia, chimioterapia, terapiile țintite.

2. Imuno-oncologia duce știința oncologică într-o zonă foarte profundă de cunoaștere a medicinei. Suntem contemporani cu o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor țintite. Imuno-terapiile nu vizează direct celulele canceroase, ci își propun “trezirea” sistemului imun al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Toate celelalte clase de tratamente amintite anterior vizau direct tumora, celulele canceroase. Este o schimbare esențială care va aduce cu sine și nevoia unor programe de informare și educaționale adresate medicilor, pacienților, a presei și decidenților din domeniul sanitar. Potențialul maxim al imuno-oncologiei nu poate fi atins în condițiile unei înțelegeri reduse, incomplete a noului domeniu.

3. În etapa actuală, una dintre marile greșeli ar fi focusul asupra prețului medicamentului, în locul promovării unei discuții extinse asupra beneficiilor imuno-oncologiei. Sună spectaculos să spunem că o terapie ar putea costa 1 milion de dolari pe an – iar acest lucru a fost afirmat chiar în sesiunea plenară de către profesorul Saltz, dar nu ajută în mod real pe nimeni. Ca în orice domeniu, și în imuno-oncologie va exista o curbă de scădere a prețului pe fondul creșterii concurenței (sunt 279 de studii clinice în derulare numai cu inhibitori PD-1/PD-L1, în acest moment). În cel mult 2-3 ani, costul nu va mai fi un subiect fierbinte. Trebuie să gândim în perspectivă și să nu consumăm acest timp și energia aferentă pe falsa pistă a prețurilor, așa cum s-a întâmplat cu hepatita C și tratamentele interferon-free.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *