Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

1 Aug 2013

Cercetarea medicală în România: 18.000 euro pentru un studiu despre bere

Cercetarea medicală în România: 18.000 euro pentru un studiu despre bere

 

UPDATE. Președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, a avut o reacție dură după citirea articolului: “Este incredibil! Demonstrăm încă odată că suntem unici. De 18.000 euro, în loc să informăm populația cu privire la bolile cronice, mai bine o învățăm să bea bere?! Și o expunem astfel riscului de a avea boli cronice, în condițiile în care oricum nu avem un acces suficient la tratament și la investigații!” 

—-

Da, tu, spune repede: de ce bei bere? Pentru “gustul puternic și amărui”? Pentru că te ajută Stelea să cari frigiderul pe scări? Pentru că e “Ziua Bărbatului”? Sau pentru că “prietenii știu de ce”?

Dar ce ne facem atunci când oamenii de știință nu știu de ce; dar vor neapărat să demonstreze beneficiile medicale ale consumului de bere? Și nu vorbim despre atât de cunoscuții cercetători britanici, ci despre o echipă de experți români fericiți. Nu ca urmare a consumului desigur moderat de bere, ci pentru că au găsit finanțare pentru un studiu numai bun de publicat într-o revista ISI.

18.000 de euro a costat ca să aflăm: “Consumul moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenție”. Din comunicatul de presă:

Proiectul, finanțat de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie prin intermediul programului de burse, a fost derulat in perioada noiembrie 2012 – mai 2013 de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Apelând la o tehnologie de ultimă generație – neuroimagistica: RMN funcţional și EEG neuroheadset – , studiul este primul de acest fel ce a vizat efectele consumului moderat de bere. Eşantionul folosit în cadrul studiului a fost format din 29 bărbaţi, consumatori de bere, cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani, cu un consum săptămânal moderat cuprins între 4 şi 14 pahare de bere

Salutând efortul colectiv al cercetătorilor români, sperăm în continuarea acestui proiect și pentru lămurirea altor dileme:

– consumul moderat de bere întârzie creșterea circumferinței abdominale, față de alcoolismul profesionist?

– consumul moderat de bere crește diureza și are rol în eliminarea microcalculilor renali? Dacă da, cu ce viteză?

– consumul moderat de bere ajută tânăra mamă să producă mai mult lapte și copilul să ajungă la urgență?

– ce legătură este între bere și anticorpii monoclonali care așteaptă pe lista de compensare?

Spre o nouă strategie guvernamentală?

După ce vom afla rezultatele viitoarelor studii, ne putem gândi la propunerea ca Guvernul să impună consumul moderat de alcool în școli, mai cu seamă în timpul sesiunilor de examene, ca urmare a efectului pozitiv asupra memoriei. Laptele, cornul, mărul și halba. Hâc!

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *