Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

7 Aug 2013

Studiul “Hâc”, 18.000 de euro irosiți: spaniolii invalidează cercetarea românilor

Studiul “Hâc”, 18.000 de euro irosiți: spaniolii invalidează cercetarea românilor

 

A fost o săptămână de vis pentru profesioniștii halbelor. După o îndelungă așteptare, au avut argumente științifice solide cu care au parat privirile ucigătoare ale consoartelor. “Scrie aici, dragă, că dacă beau moderat bere țin minte și când e ziua soacră-mii? Scrie! Atunci, mai ușor cu măcăneața”.

I-am lăsat să se bucure. Pe consumatori, pentru care vestea a venit la propriu ca o gură de bere rece pe canicula asta, dar și pe autorii studiului românesc de 18.000 de euro, care sub umbrela științei a oferit argumente pentru campaniile de marketing ale berarilor, în vârf de sezon.

Constatând că este foarte costisitor să atragă noi clienți, producătorii de bere s-au concentrat pe stimularea consumului celor care sunt deja cu halba pe masă. Cu ajutorul medicilor. Pe principiul:

– Ce facem, Dorele? Mai cerem un rând?”

– Normal, bă, n-ai vazut că berea face bine la memorie? Au dat și la televizor!

– Atunci mai băgăm și a opta tură de circuit. Domnu’, încă 6 halbe la “băeții”

“Încă una și mă duc”, spune reclama, fără a preciza destinația. Hepatologie? ATI? Sau Doamne-ferește!

beer

Dar nu trebuie să ne facem griji, câtă vreme ne-au asigurat și experții români că “un consum moderat de bere poate îmbunătăţi memoria şi nivelul de atenție”. Serios?

Am căutat confirmări și în literatura de specialitate – alta decât cea consultată de experți și aflată pe spatele sticlelor de bere – și iată ce am descoperit într-un alt studiu, de la Universitatea din Santiago de Compostela:

“Pentru a realiza sarcini obişnuite indivizii care obişnuiesc să consume alcool sunt nevoiţi să își folosească cu aproximativ 20% mai mult din creier, decât restul oamenilor. Odată cu trecerea timpului, aceste persoane constată că le este din ce în ce mai greu să se concentreze. Studiul s-a întins pe o durată de trei ani. La el au luat parte 26 de studenţi care consumau în mod regulat aproximativ 3 halbe de bere cel puţin odată pe săptămână şi alţi 31 de indivizi care nu consumau alcool în mod obişnuit. Ulterior, toţi subiecţii au fost rugaţi să reacţioneze la diferite simboluri care apăreau pentru o scurtă durată pe un ecran. S-a observat că în cazul indivizilor care nu consumau alcool, activitatea cerebrală ajungea la 18 microvolţi, pe când cea a consumatorilor de alcool era de 20 de microvolţi în primul an, pentru ca în anul trei să ajungă la 22 de microvolţi. Rezultatele sugerează că tinerii consumatori de alcool experimentează anomalii la nivelul activităţii neuronale implicate în atenţie şi memoria de lucru“. (Sursa: Daily Mail)

De parcă n-ar fi de ajuns, aceeași sursă o citează pe Emily Robinson, director al grupului Alcohol Concern: „Cercetarea indică motivul pentru care avem nevoie de o serie de schimbări ale culturii care vede consumul excesiv de alcool ca pe o normă, mai ales în timpul studenţiei. Consumul ridicat de alcool impune multe riscuri atât în ceea ce priveşte siguranţa imediată a studenţilor, cât şi starea lor de sănătate în viitor”.

Desigur, așteptăm și opinia celebrilor cercetători britanici. 😀

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *