Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

28 May 2012

Profesorul Mihălțan: un om care inspiră generații de medici și de pacienți.

Profesorul Mihălțan: un om care inspiră generații de medici și de pacienți.

 

În toamna anului 2004, în vila cocheta din Dorobanți unde lucram la acea vreme, devenise un ritual și o plăcere întâlnirea cu un lider de opinie în toată puterea cuvântului. Deși, ierarhic, era la acel moment doar conferențiar universitar. Pe numele său, Florin Mihălțan. Am lucrat un timp pentru lansarea publicației Pneumo.ro, eu ca responsabil din partea editorului, iar Florin Mihălțan ca furnizor de conținut. Nota bene: de calitate și la timp. Actualul profesor Mihălțan mă surprindea de fiecare dată prin firescul adresării, prin căldura vorbelor și printr-un bun simț care coborau bariera vârstelor și a nivelului profesional. Era dedicat total muncii de la Pneumo.ro, reușind să facă din acel titlu cea mai importantă publicație de specialitate din portofoliul companiei respective. Un an mai târziu, destinul meu profesional a mers pe drumul acum atât de bine cunoscut al revistei Hipocrate, încât întâlnirile cu profesorul Mihălțan s-au rărit. De fapt, vizitându-l recent, pentru a realiza interviul și fotografiile din acest număr, nu ne-am amintit exact când ne-am văzut ultima oară. Noroc cu noile tehnologii de comunicație, care au spart barierele fizice și au asigurat o prezență constantă a profesorului în paginile publicației noastre.

 

 

Un om care inspiră generații de medici și de pacienți.

 

Aparițiile în media ale profesorului Mihălțan dau în mod real măsura implicării sale în domeniul bolilor plămânului. Zecile de proiecte din care este parte, destinate medicilor și publicului larg, constituie fundamentul pentru schimbarea de percepție asupra domeniului pneumologiei. De la “specialitatea cu o singură boală”, pneumologia este astăzi recunoscută în câmpul larg al specialităților medicale drept o disciplină bine conturată, cu competențe certe și vaste, cu specialiști pe care se pot baza atât confrații, cât și pacienții. Privind fie și numai la campaniile anti-fumat, în care pneumologii au ocupat mereu un loc central, avem dimensiunea reală a importanței pe care a căpătat-o această arie terapeutică după ce profesorul Mihălțan a preluat conducerea Societății Române de Pneumologie. Profesorul Mihălțan nu este un simplu președinte, ci un lider autentic al profesiei sale. Un om care inspiră generații de medici și de pacienți.

 

Perseverență pentru cauza pneumologiei.

 

Profesorul este un om deosebit și datorită unui atribut mai rar întâlnit și degrabă ironizat la noi, neam balcanic: perseverența. Florin Mihălțan crede într-o idee, sintetizată pe scurt într-un cuvânt: pneumologia. Și urmărește punerea în practică a acestei idei cu toată priceperea și energia de care dispune, comportându-se ca un manager autentic al specialității. Sunt puține ariile terapeutice din România care să depindă într-o măsură atât de mare de capacitatea managerială a unui singur om!

Ca orice vizionar, și profesorul are parte în contemporaneitate de contestatari, de invidii, de priviri încruntate și încrucișate. Este în natura oamenilor mici să nu înțeleagă și să conteste acțiunile structurale, menite să schimbe nu doar propriul destin, ci soarta a sute de mii sau milioane de oameni. Bolnavi de plămâni, care cu fiecare an sunt mai bine îngrijiți ca urmare a eforturilor unui om potrivit, care trăiește în timpul potrivit, la locul potrivit.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *