Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 Nov 2012

Medicii greci, de la Hipocrate la Robin Hood. Cum luptă doctorii eleni pentru cei mai săraci pacienți ai lor?

 

Prețul austerității din Grecia este uneori propria sănătate.

 

Acordul cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială, încheiat în 2011 pentru a stopa colapsul economic al țării, a determinat apariția a milioane de șomeri în Grecia. Numărul șomerilor pe termen lung a depășit 1.2 milioane de oameni în Grecia (rata șomajului a ajuns la 25%!), aceștia rămânând fără asigurare medicală și, deci, în imposibilitatea de a primi tratament pentru bolile de care suferă.

 

Aproximativ 600.000 dintre acești oameni suferă de boli cronice, situația cea mai complicată fiind în domeniul oncologiei. În lipsa asigurării medicale, bolnavii oncologici sunt puși în fața situației adesea imposibile de a acoperi din propriile buzunare costurile și așa ridicate ale investigațiilor, ale intervențiilor chirurgicale oncologice, ale curelor de chimioterapie, pentru a nu mai vorbi despre terapiile țintite, moderne.

 

Dacă ajută o persoană fără asigurare folosind medicamentele spitalului, medicii greci trebuie să suporte costurile din buzunarele lor.

 

Având în vedere degradarea sistemului, mai mulţi medici greci au decis să organizeze o rețea clandestină pentru a-i ajuta pe bolnavii cu cancer, în special, dar și pe alții care nu au asigurare medicală, folosind medicamente donate de farmacii, companii farmaceutice și chiar familii ale bolnavilor de cancer care au murit!

 

Suntem o reţea de haiduci, a spus dr. Giorgos Vichas pentru NY Times, într-o poveste unică despre vocația de medic, prins între Jurământul lui Hipocrate și Robin Hood.

 

Integral, aici.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *