Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

1 Feb 2016

O nouă terapie interferon-free aprobată de FDA: Zepatier

O nouă terapie interferon-free aprobată de FDA: Zepatier

 

FDA a aprobat vineri o nouă terapie pentru tratamentul de nouă generație, interferon-free, al hepatitei C: Zepatier, produs de compania MSD. 

Zepatier este o combinație fixă de elbasvir (inhibitor NS5A) și grazoprevir (inhibitorul proteazei NS3/4A), indicat pentru tratamentul hepatitei cronice cu virusul C, genotipurile 1 și 4, cu sau fără administrarea concomitentă de ribavirină. Medicamentul se administrează într-o singură doză zilnică, fiind indicat inclusiv la pacienții care alături de hepatita C prezintă și stadii avansate de insuficiență renală sau sunt dializați. Rata de succes în studiile clinice a fost de 94-97% pentru genotipul 1 și a urcat până la 100% pentru genotipul 4. Ca și alte medicații disponibile pe piață, nici Zepatier nu este indicat în fazele avansate de ciroză (Child Pugh B și C).

În acest an, este așteptată și aprobarea medicamentului în Europa, de către EMA, deschizând astfel calea și către pacienții români (majoritatea românilor infectați cu virusul hepatitic C au genotipul 1). Un aspect important din perspectiva accesului la tratament: prețul anunțat pentru Zepatier în SUA este cu peste 40% mai mic decât prețul competitorilor. Vom vedea dacă acest raport se va păstra și în Europa (se știe că, în general, medicamentele au prețuri mai mari în Statele Unite), însă este sigur că, odată cu intrarea pe piață a Zepatier, va crește concurența nu doar pe palierul științific, ci și pe cel comercial și al accesului pacienților la tratamentele interferon-free.

Mai multe informații despre Zepatier puteți găsi aici, pe pagina oficială a medicamentului.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *