Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

10 Apr 2015

Jurnalul lui Livius (VI): agonie, așteptare și optimism, la 3 luni de la terminarea tratamentului interferon-free pentru hepatita C

Jurnalul lui Livius (VI): agonie, așteptare și optimism, la 3 luni de la terminarea tratamentului interferon-free pentru hepatita C

 

Lucrurile bune nu vin niciodată de la sine, dintr-o dată și fără a trece prin emoții de tot felul.

Este și cazul lui Livius Kohlen, pacientul de origine română care a urmat tratament fără interferon, cu medicamente de ultimă generație, împotriva hepatitei C. A fost printre primii pacienți tratați în Germania cu noua generație de medicamente interferon-free.

În decembrie 2014, după terminarea celor 3 luni de tratament, rezultatele indicau VIREMIE ZERO.

Situația a devenit însă incertă odată cu analizele pe care Livius le-a făcut în cursul lunii martie.

“Imperiul viral contraatacă”, a scris Livius în jurnalul său, pe 3 martie 201, relatând cu amărăciune discuția cu medicul curant: “Am primit viremia de la laborator și arată că sunteți iar pozitiv, dar nu știu sigur cați viruși aveți, cred că 84 UI/ ml ( în realitate au fost 860 UI/ml), dar nu am rezultatele în față să vă zic sigur. Eu cred că poate e o greșeală de laborator și trebuie să repetăm analizele la o lună de zile”.

A urmat o lună plină de întrebări pentru Livius (“Oare chiar să fiu eu înre cei 2% care nu răspund la acest tratament modern?”). Terapia pe care a urmat-o are o rată de succes, confirm studiilor clinice, de peste 98%, iar în literatura de specialitate nu au fost încă publicate date extinse despre pacienții rezistenți.

Este, probabil, prea devreme pentru o analiza detaliată. Terapiile sunt noi, experiența este încă limitată, iar timpul concluziilor definitive este încă departe. Așa este în medicină, așa funcționează știința în viața reală. 

Iar cazul lui Livius confirmă. Pe 10 aprilie, în același jurnal online, Livius scrie:

“Deci după un timp așa lung de așteptare, am primit si răspunsul de la analize și sunt un pic iritat de situație, pentru că nu știu ce să mai cred. Viremia e acum NEGATIVĂ, adică virus nedetectabil, dar nu se specifică faptul că ar fi fost o greșeala de laborator, ci scrie ca au reanalizat proba de sânge din 03.03.2015 și confirmă că am fost POZITIV, și la proba de sânge din 31.03.2015 am fost NEGATIV. Acum care probă e bună? Deci eu o să iau în considerare ultima probă, cu speranța că asta e cea definitivă, dar totuși rămâne un semn de întrebare pentru proba din 03.03.2015”. 

Lupta continuă pentru Livius, care are acum de partea lui, spre deosebire de anii de urmă, și cel mai înalt standard posibil în materie de terapie anti-hepatita C: tratamentele interferon-free.

“Trăiesc în continuare cu speranța de vindecare totală”, spune Livius, privind spre sfârșitul lunii mai, perioada următorului control.

Livius Kohlen

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *