Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 Jun 2016

#ASCO2016: ce așteptăm de la ziua de duminică. Ziua imuno-oncologiei

 

Astăzi, la ASCO, tema zilei este imuno-oncologia. Bine, nu doar astăzi, ci de ceva vreme, imunoterapiile au depășit stadiul speranței și au devenit certitudine, de exemplu pentru pacienții cu melanom malign metastatic nerezecabil. 

Cu 3 ani în urmă, cu cât ne apropiam cu autobuzul de centrul de conferințe unde tradițional se desfășoară Întâlnirea Anuală ASCO, cu atât vedeam mai multe panouri pe care scria simplu: imuno-oncologie.

Un capitol nou în tratamentul cancerului, diferit de celelalte. Imunoterapiile nu țintesc celulele canceroase, precum chimioterapia sau tratamentele țintite, ci deblochează sistemul imun al organismului, redându-i capacitatea de a recunoaște cancerul și de a-l elimina.

Studiul InoMed-IMAS, lansat în această săptămână la București, ne arată că un român din 3 este familiarizat cu termenul de imuno-oncologie.

La ASCO 2016, astăzi, vor fi prezentate dovezi suplimentare de eficiență a medicamentelor imuno-oncologice, în tratamentul diverselor forme de cancer, pentru care nu existau alternative terapeutice. Sunt sute de studii clinice în derulare, dar avem și primele date de supraviețuire pentru 3 medicamente imuno-oncologice care deja sunt folosite în practică:

  • 22% dintre cei tratați cu ipilimumab au supraviețuire pe termen lung, unii chiar și de 10 ani
  • 34% dintre cei tratați cu nivolumab trăiesc la 5 ani
  • 44% dintre cei tratați cu pembrolizumab trăiesc la 3 ani

Și discutăm despre cancere în stadiul IV, avansate la momentul diagnosticului și care, în lipsa imunoterapiei, ar fi dus la deces în 3-4 luni.

În România, niciunul dintre aceste medicamente nu se află încă pe lista medicamentelor compensate și gratuite.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *