Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

4 Jan 2012

Dragoş Bucur: viaţa cu diabet zaharat bate filmul

Avem nevoie de modele, fără să ne explicăm de ce.

 

Este o nevoie intrinsecă. Şi devine din ce în ce mai puternică pe măsură ce ieşim din arenele sportive, din sălile de concerte sau de cinema şi ne îndreptăm, de exemplu, spre saloanele de spital. Sau spre locuinţele acelora dintre noi care au o suferinţă cronică. Atât de îndelungată, încât singura variantă posibilă este împrietenirea, nu negarea, conflictul sau lupta surdă. Trebuie să înţelegi boala, pentru a-i face vecinătatea mai suportabilă. Şi, în acest complicat drum al integrării unui duşman în propria existenţă, ai uneori nevoie de sprijin. De la familie, prieteni, dar şi de la cei pe care îi simţi aproape, deşi uneori de aceştia te separă oceane, ecrane sau conturi bancare. Idolii, despre ei vorbim şi, mai ales, despre modul în care-şi unii dintre aceştia îşi asumă un rol social mai propununţat, punând în joc faima pentru a schimba destine.

 

Dragos Bucur

 

Dragoş Bucur nu este doar cel mai talentat actor român din noua generaţie.

 

Este, înainte de orice, un om extraordinar. O persoană pentru care diabetul zaharat, cu care a fost diagnosticat acum aproape 9 ani, nu este un handicap insurmontabil. Ci punctul de plecare pentru un demers de coagulare a unei comunităţi de fani atinşi de acceaşi maladie, pe blogul creat din dorinţa de a le vorbi oamenilor despre felul în care se împacă provocările meseriei de actor cu rigorile aduse de tratamentul diabetului zaharat. Nu este un site de specialitate, după cum precizează încă din prima pagină, ci un document de suflet. Un spaţiu doar aparent virtual, dar atât de concret, în care normalitatea, firescul sunt stările dominante. Acum 20 de ani, un astfel de loc nu ar fi fost posibil. Şi nu pentru că la acel moment Internetul avea doar 2 ani şi probabil tot atâţia cunoscători, ci pentru că terapia cu insulină nu reuşea să aducă beneficiile dorite de pacienţi şi medici.

 

 

Analogii de insulină au schimbat, la propriu, destine.

 

Dacă Dragoş Bucur va câştiga vreodată Premiul Oscar sau orice altă distincţie din lumea cinematografiei (lucru perfect posibil), în discursul de mulţumire, alături de familie, mentori şi colegi, trebuie să se regăsească analogii de insulină şi dispozitivele de administrare a acestora. Profesorii Nicolae Hâncu, Radu Lichiardopol, Amorin Popa şi doamna doctor Mihaela Mihu explică în această ediţie specială cum s-a schimbat viaţa bolnavilor cu diabet după introducerea Lantus în terapie. Putem înţelege astfel, cu date ştiinţifice validate, inclusiv la ADA 2011, de ce nu este o vorbă în vânt că viaţa bate filmul. Pentru Dragoş Bucur, dar şi pentru alte milioane de pacienţi din întreaga lume.

 

Articol apărut în ediţia specială Hipocrate dedicată analogilor de insulină, din luna iulie 2011.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *