Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

15 Mar 2015

Taxa de protecție pentru învățătura medicală

Taxa de protecție pentru învățătura medicală

 

Acesta nu este un text despre scandalul de corupție de la UMF Iași, descris pe larg de Evenimentul Zilei. Ci doar o încercare de a descifra motivul real pentru care pleacă tinerii medici din țară.

Să citim cu atenție, pentru început, pasajul de mai jos, extras din rechizitoriul procurorilor care au investigat cazul:

spaga examen umf iasi dorobat

 

Exact: studenta Mihaela Miruna Patilea a luat nota 9 la examen pe bune și, cu toate astea, ar fi plătit 100 de euro, alături de ceilalți colegi ai săi, pentru a promova examentul la “Anestezie Generală. Sedare”. 

Situația definește atât de clar conceptul “taxă de protecție” încât parcă-mi vine să mă întreb dacă nu cumva examinatorii erau cei din clanul Cordunenilor, spaima Iași-ului într-o perioadă.

Mihaela-Miruna a cotizat nu de teamă că-i vor fi amenințați părinții sau incendiat automobilul, ci pentru a avea garanția că profesorii săi de inspirație interlopă vor fi capabili să păstreze relația de directă proporționalitate dintre nivelul cunoștințelor sale și calificativul de la examen. 

În România universitară a anului 2015, nu mai este suficient să înveți pentru a reuși. Trebuie să ai bani și să fii dispus să cumperi cu ei polița de asigurare pentru zilele consumate cu învățatul. Asigurări private în sănătate, cine dracu ar putea să spună că nu avem?!

Ești idiot, leneș, devotat sau strălucitor? Nu contează! Este totuna în fața examenelor precum cele descrise în detaliu de procurori la UMF Iași.

Știu că textul de față va enerva cumplit lumea universitară din Iași (n-ar fi pentru prima dată) sau va stimula reflexul de frică al studenților și al tinerilor medici care, poate, ar avea câte ceva de spus.

L-am scris însă cu tristețe și cu gândul la zecile de mii de medici care au plecat din țară în ultimii ani, mulți dintre ei fără a privi înapoi, nici măcar cu mânie.

Au fugit unde au văzut cu ochii și din cauza banilor, și din cauza condițiilor de lucru, dar mai ales pe fondul umilinței la care-i supune societatea, în ansamblu, începând cu primii ani de facultate.

Interlopii umefiști ar trebui să știe, înainte de a plânge cu lacrimi de crocodil de grija bieților tineri medici săraci, că principalul motor al motivației unui medic, conform studiilor, este spiritul competițional. Nu banii, nu aparatura, ci mediul care-l poate ajuta să devină mai bun decât colegul, iar colegul să recupereze mâine, și tot așa! Ei bine, acesta este spiritul care i-ar face pe medicii români să rămână aici, în bube, mucegaiuri și noroi. 

Dar cum putem vorbi despre competiție atunci când, încă din facultate, știi că doar plătind vei avea aceeași șansă cu colegul despre care profesorul scrie pe teză “Nu știi nimic! Omori bolnavul!”, după care transformă 2-ul în 9, ca un magician caraghios care încearcă să scoată sconcsul din joben?

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *