Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

28 Mar 2013

SNOMR: “Susținem o abordare personalizată a pacienților cu cancer din România”

SNOMR: “Susținem o abordare personalizată a pacienților cu cancer din România”

 

Membrii Societății Naționale de Oncologie Medicală din România s-au reunit într-o ședință de lucru în perioada 22-23 martie 2013, sub titlul “Abordarea patologiei oncologice sub raport cost-eficiență”. În urma întâlnirii, a fost elaborată o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și tuturor celorlalte instituții implicate în asigurarea calității îngrijirilor bolnavilor cu cancer din România.

Oncologii români fac apel la adoptarea unor măsuri urgente privind alinierea oncologiei din România la nivelul statelor vestice, în primul rând prin adoptarea la scara întregului sistem a medicinei personalizate, concept lansat în Canada încă din anul 1991.

“Avantajele medicinei personalizate pentru pacientul oncologic și pentru sistemul sanitar motivează în cea mai mare măsură începerea aplicării principiilor acesteia cel puțin în domeniul oncologiei”, spune prof. dr. Florin Bădulescu, președintele Societății Naționale de Oncologie Medicală din România.

“Noile tehnologii cu aplicație în medicină pot pava calea către o terapie personalizat reală, dar pentru aceasta sunt necesare investiții în educarea medicilor, a pacienților, în comunicarea medicului cu bolnavul. Terapiile personalizate au beneficii la nivel individual, pentru fiecare pacient care are acces la ele, dar determină și scăderea costurilor în sistem, per total, prin evitarea supratratamentului și diminuarea efectelor adverse”.

În acest sens, în Scrisoarea Deschisă, SNOMR solicită introducerea în pachetul de bază a testelor imunohistochimice și a testării receptorilor hormonali și angiogenetici, precum și acreditarea în cadrul laboratoarelor de anatomo-patologie a unor centre sau compartimente pentru citologie, deservite numai de anatomo-patologi (nu și alte licențe) și cu dobândirea în timp, pe cât posibil, a competențelor în citopatologie (ca și în alte țări europene).

Rapoartele Comisiei Europene arată că într-o singură boală, cancerul de intestin gros, testarea unui marker genetic înainte de inițierea tratamentului poate duce la economii de peste 600 de milioane de euro, la nivel comunitar, printr-o selecție mult mai bună a pacienților care beneficiază în mod real de tratament.

“Este necesară respectarea dreptului pacienților de a beneficia de tratament specific oncologic nediscriminatoriu în ambulatoriul / spitalul de stat sau privat și de a-și alege medicul. De asemenea, considerăm foarte importantă introducerea în lista medicamentelor antineoplazice din programul de oncologie a terapiilor moleculare țintite de ultimă generație, cu rezultat cert în creșterea supraviețuirii”, spun reprezentanții SNOMR.

—–

Alte solicitări din Scrisoarea Deschisă:

1. Analiza raportului cost-eficiență în terapia oncologică

2. Controlul normelor legale de protectie a muncii, conform directivelor UE privind riscurile profesionale în oncologia medicală și ameliorarea normelor românești

3. Condiții superioare de muncă și de plată a serviciilor pentru medicii care își desfăsoară activitatea în sistemul public, comparativ cu cel privat, pentru a diminua numărul specialiștilor care părăsesc sistemul

4. Stabilirea unui preț de decontare unic pe țară pentru serviciile de radioterapie, la stat sau la privat, care să fie achitat tuturor pacienților care urmează aceste tratamente

5. Publicarea listei tuturor centrelor de radioterapie de stat și private din țară, a tipurilor de radioterapie, precum și indicațiilor terapeutice corecte ale acestora, micșorând astfel timpul de așteptare și crescând numărul pacienților care beficiază de aceste servicii concomitent cu instituirea unui plan național de achiziții a unor aparate de radioterapie în unitățile publice

6. Creșterea valorică a ICM ( indicelui case-mix), dar și instituirea acestui indice în toate unitățile sanitare publice sau private, pentru decontarea cât mai corectă a serviciilor, coroborat cu ierarhizarea unităților sanitare

7. Elaborarea de catre instituțiile abilitate ale statului, în colaborare cu SNOMR, sub egida si finantarea MS, a unor programe de educație medicală pentru populație, privind preventia si depistarea precoce a cancerului.

8. Respectarea principiului “banii urmeaza pacientul”

9. Cooptarea medicului de familie în activitățile de educație, prevenție și monitorizare în cancer.

10. Reiterarea modalităților oficiale de achiziționare a medicamentelor citostatice deficitare din lista MS

11. Adaptarea legislației privind modalitățile de plată a serviciilor medicale suplimentare efectuate de medicii oncologi în ambulatoriul de specialitate de stat și privat (prin contracte part-time, în funcție de necesarul real de servicii medicale oncologice prestate, pentru a nu reprograma pacienții unei boli considerată de mulți oncologi a fi urgență medicală)

12. Introducerea legii și a normelor de funcționare, inclusiv remunerarea Comisiei de diagnostic și indicație terapeutică oncologică la nivel instituțional/județean/sector.

13. Membrii SNOMR s-au declarat de acord cu folosirea celor mai transparente metode de monitorizare a cheltuielilor din sector, cu condiția păstrării confidențialității pentru pacient

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *