Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

28 May 2012

Scandalul Servier și relevanța pentru România (I). Despre opacitate versus transparență, atunci când este vorba despre sănătatea oamenilor.

 

Însuși domnul Jacques Servier s-a așezat, la cei 90 de ani ai săi, în boxa acuzaților, pentru a răspunde întrebărilor procurorilor de caz în scadalul Mediator, care a dinamitat piața farmaceutică din Franța. Treaba este serioasă!

 

Precedenta ieșire în public a domnului Servier care s-a bucurat de un asemenea succes de presă fusese în urmă cu câțiva ani, când și-a lansat un volum autobiografic, prilej cu care a reușit să-i surprindă inclusiv pe jurnaliștii francezi. Unul dintre participanții la acel eveniment avea să-mi spună, acum câțiva ani, cu aerul că a asistat la prima atestare documentară a prezenței extratereștrilor pe Terra: “L-am văzut pe bătrânel. Se apropie de 90 de ani, dar este mai activ ca directorii lor”. 

O enigmă pentru marele public, domnul Servier a fost foarte bine ancorat în realitatea politică de vârf din Franța, fiind decorat atât de Francois Mitterand, cât și de Nicolas Sarkozy. Mai mult, înainte de a fi președinte, Sarkozy activase ca avocat al grupului francez. Servier Pharma este astfel mai mult decât o afacere de familie, condusă autoritar de domnul Jacques, devenind un simbol pentru industria farmaceutică din Franța, alături de Sanofi. Un simbol în cădere liberă de câteva luni.

 Scadalul Mediator (medicamentul antidiabetic pe seama căruia au fost puse peste 500 de decese, în intervalul cât a stat pe piață, din 1976 până în 2009) este o afacere juridică. Dar, simultan, reprezintă o provocare complicată de comunicare pentru o companie obișnuită să activeze în opacitate, nu în deplină transparență.

Servier Pharma s-a ascuns constant de marele public, de consumatorul final, de pacient și de familia acestuia. A obturat canalele normale de comunicare cu comunitatea și s-a concentrat pe stimularea cu orice preț a prescripției medicamentelor din portofoliu. Nu doar în Franța, ci peste tot. Iar când nu s-a mai putut, au comunicat într-un mod jignitor – a se vedea declarația lui Jacques Servier, potrivit căruia “doar 3 decese sunt cauzate de Mediator”, afirmație care l-a iritat pe fostul ministru al sănătății din Franța, Xavier Bertrand.

Cu alte cuvinte, dacă sunt 3 decese, este scuzabil, bine că nu au fost mai multe! Este un mod de gândire, din pacate, nu doar o simplă scăpare de limbaj. Oamenii de la Servier așa sunt! Cei de acolo și cei de aici.

Va urma.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *