Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

10 Dec 2014

Screening-ul prin mamografie al cancerului la sân: mit, buget, limite și realitate

Screening-ul prin mamografie al cancerului la sân: mit, buget, limite și realitate

 

Un studiu din anul 2012, publicat de Welch și Bleyer în New England Journal of Medicine, a arătat că 1,4 miloane de femei au fost diagnosticate greșit cu cancer de sân, în SUA, într-o perioadă de 30 de ani, ca urmare a screening-ului bazat pe efectuarea mamografiilor. Privind altfel cifrele, cele 1,4 milioane de femei reprezintă o treime dintre cazurile totale de cancer la sân.

Cum se întâmplă asta? Prin examenul mamografic, se detectează frecvent mase mici, fără semnificație clinică, sau carcinom ductal in situ, care însă nu amenință viața!

Pentru o viață salvată, 3 femei primesc tratamentul de care nu au nevoie, neavând de fapt cancer la sân.  Se salvează o viață la 1.000 de femei cu vârsta peste 50 de ani și care fac mamografie. Fără efectuarea de mamografii ca screening, se întâlnesc 5 decese la 1.000 de cazuri de cancer la sân. Cu mamografii, 4.

Este importantă această viață salvată, dar probabil că este nevoie de alte mijloace pentru screening, pentru a nu expune restul de peste 990 de femei la biopsiile nenecesare, la chimioterapie, radioterapie și la stressul emoțional consecutiv.

Conform unui alt studiu, publicat în Journal of the American Medical Association, în primăvara acestui an, efectuarea câte unei mamografii timp de 10 ani duce la 60% cazuri fals-pozitive și 20% probabilitatea de a supradiagnostica.

În SUA, costul total al mamografiilor efectuate într-un an, la femeile de peste 40 de ani, este uriaș: 10 miliarde de dolari.

Marea problema a programelor de screening în oncologie este că nu reușesc să facă diferența între formele indolente, care nu progresează, și cele agresive, potențial amenințătoare de viață.

De altfel, dintre toate tipurile majore de cancer, doar cancerul de colon se califică pentru aceste strategii de screening, prezentând un factor de risc indubitabil, polipul colonic, care poate fi extirpat și astfel se oprește și cursul bolii.

2 Comments

  1. Bună seara,

    Vă rog să mă ajutați să obțin cu maximă urgentă răspunsuri la următoarele:
    Ce analize se pot face în România pentru a depista cancerul la sân, care să fie mai precise decât mamografia clasică?
    Există și un marker tumoral cu șanse mari de a identifica această boală?
    Dar pentru cancerul tiroidian?
    În sensul celor de mai sus, puteți face și o recomandare de clinică în București?

    Cu deosebite mulțumiri pentru răspunsul dvs.,

    • Buna seara,

      Va recomand cu toata increderea sa va programati pentru o discutie la domnul profesor Badulescu (consulta in fiecare zi de vineri la Spitalul Medicover).

      Va multumesc pentru mesaj si raman pe receptie daca aveti nevoie de alte informatii.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *