Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

19 Oct 2012

Scandalul Actavis-Dubai. Reacția incredibilă a șefului Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoae: “Care e problema? A merge în Dubai nu e un lux!”

 

Mea culpa. Am stricat frumusețe de conferință despre transparența în medicină. Adresând o întrebare  despre subiectul medicilor plimbați de Actavis la Congresul de Oncologie din Emiratele Arabe Unite.

 

Vorbele mele s-au transformat, de pe ultimul rând al sălii și până la prezidiu, într-un  meteorit care i-a luat prin surprindere pe oamenii invitați la conferința de presă: Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor din România, Otmar Kloiber, președintele Asociației Medicale Mondiale, Konstanty Radziwill, președintele Comitetului Permanent al Medicilor Europeni, și Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM.

 

Un dialog pentru istorie

 

– Domnilor, pentru că anterior ați adus în discuție chestiunea luxului, interzisă în relația dintre industria farmaceutică și medici, aș dori să vă întreb ce comentariu aveți față de deplasarea, la invitația firmei Actavis, a peste 20 de medici oncologi la Congresul de Oncologie din Dubai?

 

– ….(tăcere, Astărăstoaie ridică din umeri, ia figura unui om căruia îi intrase în ochi praful cosmic, aburindu-i ochelarii). Așa, și? Ce doriți?

 

– Un comentariu al dumneavoastră pe acest subiect…

 

– Și care e problema?

 

– Nu vi se pare că este vreo problemă?

 

Da’ ce, e un lux să mergi în Dubai? (vocea lui Astarastoaie se subțiază și mai mult, pare că laringele se opune spontan eliberării acestor cuvinte)

 

– Mă întrebați pe mine sau așa, în general?

 

…….(alte fragmente din asteroid îl lovesc pe șeful CMR, incapabil să reacționeze)

 

– Dacă mă întrebați pe mine, vă spun că da, e un lux să mergi în Dubai, nu își permite oricine. Pentru dumneavoastră nu este un lux?

 

– Eu am fost în Singapore la 5 stele, invitat.

 

– V-a invitat Actavis, domnule profesor?

 

– Nu, organizatorii, pentru că sunt președinte la Colegiu (Astărăstoaie revine la forma inițială, de cocoș de munte alergat cu pietre de niște copii mult prea veseli. Scoate pieptul în față, pare în sfârșit gata să primească provocarea)

 

– Deci nu v-a invitat o companie farmaceutică, așa încât comparația nu poate fi făcută.

 

Și care e problema că au mers acolo? E ilegal? Dacă se demonstrează că prescriu medicamente pentru că au fost într-o excursie în Dubai, aș zice. Dar așa? Au mers la un congres, puteau merge oriunde.

 

– Poate acum nu se poate dovedi vreo legătură, dar Parchetul poate va afla peste o lună sau un an.

 

(Astărăstoaie își schimbă culoarea feței, e clar amintirile îl chinuiesc. Dimineața în care s-a internat la cardiologie, deși era așteptat la DNA Iași, pare că a lăsat urme adânci. Ridică tonul, se enervează, m-ar da afară, dacă ar putea) Ce să dovedească Parchetul? Am ajuns să facem medicină cu Parchetul?

 

– (din sală, un alt jurnalist, de la Agerpres, intră în jocul întrebărilor). Procurorii investighează cazul de la Institutul Oncologic din București, știți foarte bine…rețete false prescrise de medici..

 

(completez) Iar firul duce chiar la șeful Institutului Oncologic din București..

 

(Astărăstoaie ar sări peste masă, este din ce în ce mai nervos, în ciuda recomandărilor medicilor care l-au îngrijit cu câteva luni în urmă)Să-i consulte procurorii pe oameni, atunci! Înainte de a fi atât de negativi, trebuie să vă gândiți puțin la pacienți, să îi ajutați pe ei.

 

– Dar pacienții ce vină au că au fost chemați la Parchet să dea declarații pentru rețetele false eliberate în numele lor?

 

….. (liniște, confuzie, nervozitate, trec aproape 2 ore până când oamenii de la prezidiu reușesc să iasă din subiect, cu ajutorul unor întrebări servite de prietenii din sală)

 

(o ultimă remarcă, după aproape 2 ore de dezbateri) Nu era o conferință despre transparență, de ce s-or fi enervat așa?

 

 PS. Două vorbe și despre invitații din afară, domnii Kloiber și Radziwill, care s-au dovedit a fi cei mai aprigi susținători ai excursiei Actavis în Dubai: domnilor, nu vă merge așa. Încercați o astfel de argumentație în fața jurnaliștilor din țările dumneavoastră, înainte de a ne ține nouă lecții deschise despre etică și transparență. Și, mai ales, încetați să aplicați cele două tehnici de manipulare clasice prin care ați crezut că puteți schimba sensul discuției de miercuri: generalizarea și reinterpretarea întrebării interlocutorului, urmată de oferirea unui răspuns la întrebarea reformulată, nu la cea de origine. N-a mers, tocmai pentru că ați crezut că toți interlocutorii fac parte din lumea a treia a gândirii, a bunului-simț, a eticii și a transparenței.

 

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Blog Marius Geantă » Blog Archive » BEST OF 2012. Cele mai citite articole de pe blog în anul 2012. Mulțumiri! - [...] 9. Scandalul Actavis-Dubai. Reacția incredibilă a șefului Colegiului Medicilor, Vasile Astărăst... [...]

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *