Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

19 Dec 2012

Să reinventăm profesia de medic! Având în centru pacientul.

Să reinventăm profesia de medic! Având în centru pacientul.

Fenomenul relațiilor viciate dintre industria farmaceutică și medici nu este nici nou și nici nu are specificitate pentru România. Doar amplitudinea este mai mare în țările în curs de dezvoltare, în care fiecare dintre actori își maximizează puterea și influența, pe fondul reglementărilor cețoase și a incapacității statului de a controla eficient domeniul sanitar.

 

O imagine, de pe holurile Parchetului General, în vara acestui an: sute de pacienți cu cancer, care făceau cure de chimioterapie, au fost chemați de procurori la audieri, ca martori, într-un dosar privind prescripția fantomatică a unor medicamente care scad impactul efectelor adverse ale chimioterapiei. Pacienții au fost întrebați dacă au cumpărat acele medicamente și din farmaciile cu circuit deschis, în afara celor pe care le-au primit de la spital (și care aveau același efect terapeutic). Raspunsul majoritar: nu.

 

Cu alte cuvinte: medicul scria o rețetă în mod fictiv, care nu ajungea la pacient, ci direct la farmacie. Farmacia trimitea rețeta spre decontare la Casa de Asigurări, fără a elibera medicamentul, încasa banii, iar un procent se întorcea drept recompensă la medicul prescriptor.

 

Cancerul în sine este un blestem, dat fiind că, în peste 90 la sută din cazuri, încă nu se cunosc pe deplin nici cauzele, nici modalitățile de prevenție sau de tratament curativ. Chimioterapia în cancer este un alt blestem, dar unul necesar – deși are efecte secundare severe (căderea părului, greața, etc)  în cele mai multe situații este singura cale pentru a supraviețui după diagnosticarea unei tumori maligne.

 

Dar ce blestem suplimentar a căzut pe capul acestor oameni de au fost nevoiți să facă față unei situații care i-ar stresa și pe aceia dintre noi care nu au trecut prin experiența traumatizantă a conviețuirii cu un cancer? Blestemul de a fi tratați de medici care nu cunosc nici măcar primul principiu hipocratic, “Primum non nocere” (în primul rând, să nu faci rău). Ce să mai discutăm despre restul Jurământului, despre principiile eticii medicale, care vorbesc, printre altele, despre principiul dreptății și corectitudinii?

 

Atunci când un medic prescrie un tratament cu gândul la shopping-ul științific din Dubai, nu cu gândul la pacientul din fața sa, situația excede cadrul individual. Impactul este sistemic: alți pacienți nu vor avea acces la tratamentul pentru boala de care suferă, pentru că fondurile alocate din bugetul asigurărilor de sănătate, oricum prea mici față de nevoile reale din piață, au fost deja cheltuite pe prescripții fantomatice.

 

La baza actului medical al momentului 2012 se află așa numita medicină bazată pe dovezi științifice. Ghiduri, protocoale și registre naționale pentru fiecare boală. Aplicate corect, ar putea fi primul pas real spre o asistență medicală sustenabilă.

 

Dar totul este inutil dacă nu reinventăm, pe baze morale și etice, profesia de medic, având în centru pacientul, nu excursiile cu acoperire educațională în zone exotice.

 

Salariile încă mici ale medicilor nu pot justifica renunțarea la principiile etice și morale, pentru beneficii conjucturale. Și mai încă un detaliu: privind spre veniturile medicilor, nu doar spre salariile lor, vom constata că foarte mulți dintre aceștia, în special din zonele urbane mari, au un standard de viață la nivelul colegilor lor din vestul Europei.

 

1 Comment

  1. You`re bad! I like you!
    Totusi, am doar doua observatii de facut:

    – unu, in ciuda aparentelor, ar fi bine sa ne amintim ca inca mai este in lege specificat ca “esti nevionovat pana se dovedeste contrariul”;

    – si a doua problema: treaba asta e deja un fapt de cateva zeci de ani, este un mecanism natural de adaptare a pietei, se manifesta in toate societatile capitaliste – intrebarea este: “ce va face acum societatea civila ca sa se adapteze?” pentru ca acest lucru este in opinia mea singurul relevant – sa te zgarii pe ochi ca altii fac bani seriosi nefiind cinstiti cand tu esti.. mi se pare totusi o naivitate, ca si a te lupta cu morile de vant (mai ales cand morile de vant au resurse nelimitate)

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *