Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

4 Jan 2012

Proiect special Hipocrate, despre lansarea noii indicaţii Pradaxa. Special guest star: profesorul Eugene Braunwald

 

ESC 2011

 

Imaginea de mai sus explică geneza acestui proiect special.

 

Surprinsă în timpul sesiunii despre noile anicoagulante orale, din cadrul Congresului European de Cardiologie desfăşurat la Paris luna trecută, fotografia vorbeşte de la sine despre interesul enorm al cardiologilor faţă de acest subiect. Practic, mai mulţi au fost medicii care au urmărit lucrările din afara sălii, pe ecranele TV, locurile în interior dovedindu-se prea puţine! Iar când însuşi profesorul Eugene Braunwald, marele cardiolog american, este chairman al sesiunii, cred că nu mai poate exista vreun dubiu asupra faptului că suntem contemporani cu un moment de referinţă pentru cardiologie, pentru medicină: pentru prima dată în ultimii 50 de ani, un medicament este aprobat pentru prevenţiaAVCla pacienţii cu FA.

 

 

Să ne imaginăm cum arăta lumea acum jumătate de secol.

 

Şi să ne gândim câte aspecte ale vieţii omului au rămas neschimbate de peste 50 de ani? Extrem de puţine! Aş lua un singur exemplu, aleator, dar relevant, din acea perioadă în care warfarina începea să fie folosită pe scară largă pentru prevenţiaAVCla bolnavii cu fibrilaţie atrială. În 1952, un domn pe nume Yoshiro Nakamatsu inventa discheta, un accesoriu IT care aproape a dispărut la acest moment, sub asaltul noilor tehnologii. Doar administraţiile financiare din România mai folosesc discheta, într-un soi de obişnuinţă şi de protecţie faţă de evoluţia hi-tech! În medicină însă, nu se operează cu tradiţionalisme, ci cu dovezi ştiinţifice. Cum sunt cele din studiul RE-LY, care fac din dabigatran prima terapie aprobată în Europa, după mai bine de cinci decenii, la pacienţii suferinzi de fibrilaţie atrială şi cu risc de stroke.

 

Articol apărut în ediţia specială Hipocrate dedicată lansării Pradaxa în România, pentru indicaţia de prevenţie a AVC la pacienţii cu FA.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *