Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

7 Feb 2013

Succes fabulos: primele celule stem obținute prin tehnica printării 3D

Succes fabulos: primele celule stem obținute prin tehnica printării 3D

 

Știrea lunii vine din Scoția, de la Universitatea Heriot-Watt, unde o echipă de cercetători condusă de dr. Will Shu a reușit în premieră realizarea de celule stem prin printare 3D.

Consecința directă a acestei reușite: celulele stem pot fi acum crescute în condiții de laborator și, pe acest substrat biologic uman, pot fi testate diverse produse farmaceutice, în stadiile preclinice, proces care în acest moment are loc pe culturi animale.

Anterior, s-au obținut culturi celulare umane din piele sau din măduva osoasă, dar acestea erau mai rigide și prea puțin flexibile, în comparație cu acelea dezvoltate din materialul embrionar. Pentru a se reuși printarea 3D a celulelor stem, a fost nevoie de crearea unui echipament special, care să protejeze structura foarte fină a acestora, menținându-le astfel capacitatea de a se diferenția.

Sistemul de printare 3D a celulelor stem

Sistemul de printare 3D a celulelor stem

“Este pentru prima oară când celulele stem sunt printate 3D. Tehnica noastră ne va permite să dezvoltăm modele tisulare umane cât mai apropiate de cele in vivo, care vor ajuta mult dezvoltarea noilor medicamente, în etapa de testare a toxicității acestora. Cum majoritatea medicamentelor care apar țintesc boli ale omului, are sens să se folosească țesuturi umane pentru a le testa, nu?”

Dr. Will Shu, șeful echipei de cercetare

În viitor, tehnologia 3D-printing are potențialul de a duce la crearea unor organe 3D, care ar urma să fie folosite pentru transplant – avantajul ar fi colosal, eliminând nevoia existenței unui donator, precum și efectele imunosupresiei post-transplant, deoarece organul va fi format din celulele organismului gazdă.

Via Heriott-Watt University.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *