Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 Oct 2016

Primul pacient cu Hepatita C care şi-a câştigat în instanţă 
dreptul la tratamentul fără interferon

Primul pacient cu Hepatita C care şi-a câştigat în instanţă 
dreptul la tratamentul fără interferon

Curtea de Apel Bucureşti a publicat ieri, 4 octombrie 2016, prima decizie prin  care un pacient cu Hepatita C, care nu putea beneficia gratuit de tratamentul fără interferon conform protocolului în vigoare, primeşte acest tratament rambursat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Potrivit deciziei aferente dosarului 5780/2/2016, instanţa „obligă pârâta (CNAS, n.r.) la acordarea către reclamant, pe bază de prescripţie medicală, în regim de compensare 100% (fără contribuţie personală) a medicamentelor OMBITASVIRUM + Paritaprevirum + Ritonavirum + Dasabuvirum până la soluţionarea definitivă a dosarului nr. 5778/2/2016“. Decizia va fi pusă în aplicare imediat, prin Ordonanţă Președinţială.

Pacientul care şi-a câştigat acest drept în instanţă este bărbat, are 43 de ani şi 3 copii. Suferă de hepatita C, în stadiul F3 al bolii, şi a trecut deja prin două cure de interferon, de fiecare dată suferind recăderi. 

Procesul a început în luna august 2016. Este primul proces de acest fel pentru obţinerea tratamentului fără interferon.

Până acum, aproximativ 5.000 de pacienți români cu hepatita C, dar stadiul F4, au primit tratament interferon-free, decontat integral de CNAS.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *