Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

13 Nov 2013

Prezentarea de la Conferința “Starea Națiunii în Oncologie”: tabloul global al cancerului

Prezentarea de la Conferința “Starea Națiunii în Oncologie”: tabloul global al cancerului

 

Aproape 60 de milioane de oameni mor anual din cauza cancerului, în întreaga lume. Jumătate dintre decese implică persoane care încă nu au împlinit vârsta de 60 de ani. O cincime dintre decese apar la copii cu vârsta mai mică de 5 ani. La nivel mondial, decesele prin cancer reprezintă 1/8 din totalul cauzelor de deces.

Numărul de cazuri de cancer s-a dublat în ultimii 25 de ani, iar pentru anul 2030 este prevăzută o nouă dublare a numărului cazurilor de cancer, la nivel mondial.

Nu numai incidența și prevalența cancerului au crescut în acest interval de timp, dar există din ce în ce mai mulți pacienți care supraviețuiesc mai mult de 5 ani de la momentul diagnosticului.

3

Această realitate, a creșterii supraviețuirii la 5 ani, are și serioase implicații financiare: majoritatea pacienților primesc tratament și accesează serviciile de sănătate în mod activ, adăugându-se celor noi diagnosticați. Această presiune financiară va crește algoritmic în următoarea decadă, pe măsură ce cancerul va fi mai repede depistat și mai bine tratat.

Prevenție. În țările dezvoltate, cel mai mult contribuie la prevenirea cancerului următorii factori: renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea expunerii la soare, creșterea activității fizice și scăderea în greutate. În statele în curs de dezvoltare, majoritatea cancerelor (de ficat, de col uterin) sunt determinate de infecțiile cronice, astfel că rolul vaccinării anti-HPV, anti-hepatita B devine esențial.

Tratament. În anul 2013, majoritatea formelor de cancer răspund pozitiv la tratamentul adecvat, care determină creșterea supraviețuirii și creșterea calității vieții. Dezvoltarea terapiilor noi, eficiente, a fost posibilă prin înțelegerea profundă a biologiei cancerului, astfel încât acum putem vorbi despre terapii țintite, despre terapii personalizate sau despre imunoterapia cancerului. În același timp, intervențiile chirurgicale sunt acum mai puțin mutilante, iar radioterapia și chimioterapia sunt mult mai eficiente. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la cel mai bun tratament posibil pentru boala sa. În ultima decadă, cancerul a încetat să fie o fatalitate, fiind privit acum ca o boală cronică.

Acces. Nu toți pacienții au acces la toate aceste metode moderne de diagnostic și tratament, iar diferențele sunt majore între statele dezvoltate și restul lumii În Africa, de exemplu, sunt 30 de țări în care nu există nici măcar un aparat de radioterapie.

Marius Geanta

Sursa: State of Oncology 2013

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *