Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

10 Jun 2013

Parteneriat UE – Bill Gates Foundation pentru combaterea bolilor asociate sărăciei

Parteneriat UE – Bill Gates Foundation pentru combaterea bolilor asociate sărăciei

 

Uniunea Europeană și Fundația Bill & Melinda Gates s-au angajat, astăzi, să colaboreze pentru a combate HIV/SIDA, tuberculoza, malaria și alte boli asociate sărăciei care, împreună, afectează peste 1 miliard de persoane din întreaga lume. Acordul, semnat astăzi la Paris de copreședintele fundației, Bill Gates, și de comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, creează un nou parteneriat strategic pentru cercetare în acest domeniu.

Între 2007 și 2011, fundația și Comisia Europeană au contribuit cu aproximativ 2,4 miliarde EUR (3,1 miliarde USD) la cercetarea și dezvoltarea axată asupra bolilor infecțioase asociate sărăciei, sprijinind elaborarea a mai mult de 20 de produse noi și îmbunătățite.

Parteneriatul va investi în cercetarea și dezvoltarea unor acțiuni de salvare pentru a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea persoanelor care trăiesc în țările aflate în curs de dezvoltare. Pe lângă accelerarea elaborării medicamentelor, vaccinurilor și diagnosticelor, atât de necesare, cele două organizații vor urmări și consolidarea unor mijloace accesibile și durabile pentru a se asigura că aceste produse ajung cu rapiditate la cei care au cea mai mare nevoie.

Máire Geoghegan-Quinn și Bill Gates

Máire Geoghegan-Quinn și Bill Gates

Comisarul Geoghegan-Quinn a declarat: „Obiectivul nostru în cadrul acestui nou parteneriat este să colaborăm pentru a elabora cel puțin un produs medical nou și ameliorat pe an. Aceasta va constitui un important pas înainte pentru milioanele de persoane care suferă de boli asociate sărăciei.”

„Cu resurse suficiente și un angajament politic ferm, putem contribui la îmbunătățirea vieților a milioane de persoane până la sfârșitul acestui deceniu”, a declarat domnul Gates. „Fundația este pe deplin angajată să sprijine eforturile de elaborare a unor produse salvatoare pentru a contribui la rezolvarea unora dintre cele mai dificile probleme mondiale. Parteneriatul cu Comisia și alți finanțatori este esențial pentru succesul misiunii noastre comune.”

Fundația și CE intenționează să lanseze un premiu de inovare comun cu ocazia Convenției inovării din 2014, pentru a recunoaște și recompensa inovațiile care răspund provocărilor lansate de abordările actuale în materie de sănătate la nivel mondial.

De asemenea, Comisia și Fundația vor finanța în comun dezvoltarea de noi instrumente clinice pentru tratarea și prevenirea HIV, a tuberculozei, a malariei și a altor boli infecțioase neglijate, cum ar fi bolile diareice, ulcerul Buruli, trahomul, filarioza limfatică și boala somnului. O mare parte din aceste eforturi vor fi depuse prin intermediul Parteneriatului dintre țările europene și cele în curs de dezvoltare privind studiile clinice (EDCTP), o inițiativă emblematică a Uniunii Europene, în care sunt implicate în prezent 16 țări europene și 30 de țări partenere din Africa Subsahariană.

Context

EDCTP va intra în curând în faza a doua, pentru a acoperi mai multe faze ale studiilor clinice și mai multe categorii de patologii. EDCTP este menit a fi un susținător major al elaborării produselor și al consolidării capacităților în țările cu patologii endemice. Comisia Europeană a propus o finanțare de până la 1 miliard de euro din bugetul UE, pentru a se alinia contribuțiilor din partea țărilor partenere europene. Acest parteneriat poate juca un rol esențial în furnizarea de finanțare cu efect catalizator pentru ca studiile clinice efectuate în stadii avansate să poată demonstra siguranța și eficacitatea medicamentelor și vaccinurilor nou create. Acest tip de studiu în stadiu avansat al unei noi intervenții poate dura până la 15 ani, cu un cost de dezvoltare situat între 500 și 800 de milioane de euro pentru fiecare nou medicament sau vaccin candidat.

Totuși, pentru multe dintre bolile asociate sărăciei nu sunt, încă, disponibile medicamente sigure, eficiente și la un preț accesibil, iar costurile socioeconomice ale acestor boli limitează potențialul de dezvoltare, în special în Africa Subsahariană.

Ambele părți examinează, în prezent, oportunități de investiții în produse promițătoare și abordări științifice noi, combinate cu utilizarea eficientă a strategiilor de investiții și cu mecanisme de finanțare flexibile. Un obiectiv-cheie va fi tuberculoza, domeniu în care sunt necesare noi medicamente, vaccinuri și abordări științifice pentru a combate această epidemie și a contracara apariția unor tulpini de tuberculoza rezistente la medicamente.

Bolile asociate sărăcie au efecte negative imense asupra sănătății, societății și creșterii economice în multe țări. Acestea afectează în special comunitățile cele mai sărace și mai marginalizate din lume. Peste 1 miliard de persoane, dintre care 400 de milioane de copii, suferă de una sau mai multe dintre cele trei principale boli asociate sărăciei — HIV/SIDA, malaria și tuberculoza — sau de boli infecțioase neglijate, cum ar fi ulcerul Buruli, trahomul, filarioza limfatică și boala somnului. HIV/SIDA, singură, ucide aproximativ 2 milioane de persoane în fiecare an, în timp ce malaria și tuberculoza ucid împreună aproximativ 2,2 milioane de persoane.

De asemenea, lupta împotriva principalelor boli asociate sărăciei devine, tot mai mult, o problemă de sănătate la scară planetară. Creșterea mobilității la nivel mondial, inclusiv sub forma turismului și migrației, înseamnă că orice țară din lume, s-ar putea confrunta cu provocări noi sau recurente datorate bolilor infecțioase. Încălzirea globală și apariția rezistenței la medicamente modifică, în continuare, prevalența și repartiția acestor boli la nivel mondial.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *