Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

22 Nov 2013

“Pacientul român, pacient european” – strigătul de disperare al pacienților români către Uniunea Europeană

“Pacientul român, pacient european” – strigătul de disperare al pacienților români către Uniunea Europeană

 

Am participat joi la lansarea Platformei “Pacientul român, pacient european”, în cadrul Forumului Alianței Pacienților Cronici din România. Comunicatul de presă, cu toate detaliile:

 

“Suntem membri de drept ai Uniunii Europene. Platforma lansată astăzi este un strigăt disperat de durere al pacienților din România către autoritățile din Uniunea Europeană. Ne dorim să ne fie respectate drepturile. Statul român are obligația de a finanța sistemul de sănătate cu minimum 6% din PIB, pentru a elimina discriminarea și pentru a asigura egalitatea de șanse între pacienții comunitari, conform Directivelor Uniunii Europene”, a spus Cezar Irimia, președintele Alianței Pacienților Cronici din România.

România este țara europeană în care cea mai mare parte a populației afirmă că nu dispune de asistență medicală suficientă întrucât este „prea costisitoare”.

Bugetul național de sănătate pentru 2010 a fost de 9% din cheltuielile administrației publice (mult sub media UE de 14,9%). Cheltuielile publice în domeniul sănătății au reprezentat 4,5% din PIB în 2009 (mult sub media ponderată în funcție de PIB a UE, de 8%).

“Sănătatea nu trebuie să depindă de puterea de cumpărare a cetățeanului”, a spus Petru Luhan, membru al Parlamentului European, în cadrul dezbaterii, la care au luat parte și reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Casei de Asigurări de Sănătate și ai Colegiului Medicilor din România.

“Pacienții români trebuie să influențeze deciziile care se iau la Bruxelles încă din etapele incipiente. Nu trebuie să mai fim luați prin surprindere de Directive precum cea a asistenței medicale transfrontaliere, care va face ca doar pacienții care-și permit să migreze în statele mai bogate, unde vor fi tratați de medicii români plecați din sistem”, a declarat dr. Marius Geantă.

Președintele Colegiului, profesorul Vasile Astărăstoaie, a afirmat că “trebuie reconstruită relația dintre medicul și pacientul român, care s-a degradat din cauza neajunsurilor din sistem, medicul fiind permanent acuzat pentru aceste lipsuri”.

România are una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile în UE (9,8 la 1 000 născuți vii față de 4,2 din UE). Speranța de viață la naștere este una dintre cele mai mici din UE (77,4 ani la femei și 69,8 la bărbați, față de 82,6, respectiv 76,7, în UE).

Platforma “Pacientul român, pacient european” va constitui baza de dezbatere pentru anul electoral 2014, urmând a fi transmisă către toate instituțiile Uniunii Europene implicate în îngrijirea sănătății.  “Pentru politicieni, contăm odată la 4 ani. În 2014, prin dezbaterile care vor avea în centru această Platformă, dorim să-i responsabilizăm pe politicieni pentru un întreg mandat, fie că este vorba despre alegerile pentru Parlamentul European sau despre scrutinul prezidențial”, a completat Cezar Irimia.

În cadrul conferinței, pacienții români s-au pronunțat pentru actualizarea în timp real a listei de medicamente compensate și gratuite, conform criteriilor HTA, pentru implementarea unei strategii anti-fraudă la nivelul sistemului sanitar, dar și pentru introducerea orelor de educație pentru sănătate obligatorii, în școlile din România.

Screen Shot 2013-11-21 at 17.52.59

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *