Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

9 Mar 2015

Operațiunea Salvați Guvernul. Cu mâna Sănătății. Șefii vs Giganții.

Operațiunea Salvați Guvernul. Cu mâna Sănătății. Șefii vs Giganții.

 

Rostogolirea scandalului scăderii prețurilor la medicamente indică o operațiune mult mai amplă decât am fi crezut la prima vedere. Sănătatea este din nou în centrul unui joc politic și de imagine de pe urma căruia pierd numai cetățenii.

Totul a început pe 23 februarie, când pe site-ul Ministerului Sănătății a apărut comunicatul sec prin care se anunța obligativitatea “deținătorilor de autorizații de punere pe piață de a actualiza prețul până pe data de 10 martie”. Adică până mâine. “Prețurile vor scădea cu 20%”, au susținut din primul moment reprezentanții ministerului sănătății. O veste bună pentru bolnavi, la prima vedere. Greu de contestat, motiv pentru care, în spațiul public, în primele zile de la comunicat, s-au exprimat relativ puține opinii împotriva măsurii.

Contextul politic

Momentul anunțului venea la numai 4 zile după ce Ministerul Finanțelor propunea în dezbatere publică noul Cod Fiscal,  valabil din anul 2016, a cărui linie roșie este “scăderea TVA și a altor taxe și impozite”. Și la o săptămână de la sondajul INSCOP care arăta o diferență de 7% între intenția de vot pentru noul PNL și PSD. În aceeași perioadă, în spațiul public apăreau informații din ce în ce mai multe despre intenția Opoziției de a schimba șefii celor două camere ale Parlamentului, ca preludiu la schimbarea Guvernului prin moțiune de cenzură.

Tensiunea la adresa guvernului se acumula, se cerea aruncarea pe piață a câtorva bombe, dacă nu nucleare, măcar cu fum, care să distragă atenția de la problemele majorității parlamentare și să dea, dacă se poate, impresia că guvernul chiar lucrează în beneficiul oamenilor. Și ce argument putea fi mai bun decât scăderea pe linie a TVA, a impozitelor și a prețurilor la medicamente? Totul asezonat cu inaugurarea unei debarale pentru pacienții cu hemofilie sau a unei secții de oftalmologie la Spitalul Militar.

Totul pentru salvarea imaginii

Săptămâna trecută a început însă prost pentru majoritatea parlamentară: cel puțin un partid, UNPR, a votat alături de Opoziție numirea lui Eduard Hellvig ca șef al Serviciului Român de Informații. Situație de urgență care a cerut activarea serviciului de propagandă intrat în adormire după alegerile din toamnă.

Și, dacă pe Codul Fiscal dezbaterea a trenat prin jocul la așteptare al PNL, în zona medicamentelor totul s-a inflamat brusc. Șeful Ministerului și șeful Casei de Asigurări au ieșit constant la TV și au alimentat mass-media, ecranizând piesa “Șefii și Giganții”, lansată de premierul României chiar înainte de ședința de Guvern: “Înţeleg că va fi o luptă grea. Cu cât explicaţi mai mult, cu atât o vom câştiga mai uşor această bătălie. Vă bateţi cu nişte firme puternice, cu bugete mai mari decât bugetul României“.

Șefii sunt la Guvern, Giganții vând medicamente scumpe

Nimic nu este nou, din punctul de vedere al comunicării. Neputând să lupte direct cu adversarul politic (înfrângerea electorală din noiembrie 2014 este încă prea aproape), Guvernul se află în căutarea unui adversar redutabil, fie el și imaginar, de pe urma căruia să câștige electoral. Și ce sac de box putea fi mai bun pentru Șefi decât Giganții?

Odată fixați în colțul lor, a început cafteala mediatică. Asaltul comunicațional, direct sau mediat prin prietenii din presă, a atins cote totuși greu de imaginat, în ultima săptămână, prin populismul feroce care a însoțit aproape fiecare relatare a subiectului.

Iată câteva mostre de comportament demn de consumul excesiv de medicamente psihotrope, cu prețul neactualizat:

Win-win? Mai vedem

Șefii par a fi câștigat, până acum, meciul mediatic cu Giganții. În viața reală, verdictul nu este atât de simplu.

Dacă demersul Șefilor chiar va va avea ca finalitate scăderea prețurilor la medicamente, Guvernul va puncta electoral. Dar aceasta nu va reprezenta nicidecum o garanție a rămânerii la Palatul Victoria. În Parlament, lobby-ul Giganților s-ar putea să fie mai puternic decât voința politică.

Dacă, dintr-un motiv sau altul, se vor încurca în demersul lor (cum s-a întâmplat, de altfel, în ultimii 6 ani) și românii nu vor beneficia de medicamente mai ieftine începând cu luna aprilie, așa cum s-a promis, Șefii vor poza degrabă, în goana disperată după capital electoral, în cavaleri ai dreptății înfrânți de mafia eprubetelor.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *