Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

5 Sep 2012

Noul membru al familiei KOL Medical Media: Ghidul Medicului de Familie. Și o primă ediție, despre sănătatea bărbatului.

 

Coperta Ghidul Medicului de Familie

 

Editorialul ediției inaugurale a Ghidului Medicului de familie, scris de dr. Max Constantinescu, primary care editor KOL Medical Media.

 

“Un pacient, o provocare !”

 

Sănătatea bărbatului e mai precară decât cea a femeii, peste tot în lume. E un fapt bine-cunoscut și bine-documentat. Studii extensive și dovezi științifice arată o morbiditate și o mortalitate mai crescută la bărbați. Astfel, în zilele noastre, a fi bărbat este considerat chiar un factor de risc pentru multe maladii, în principal cardiovasculare. Dar nu numai!

 

Cauzele sunt multiple, de la cele medicale, genetice, la cele sociale sau psihologice.

 

Nu putem însă să nu remarcăm un fapt. Chiar dacă morbiditatea generală este crescută la sexul masculin, o mare parte din bolile cu care se confruntă bărbații pot fi tratate cu succes DACĂ ar fi identificate la timp. Din păcate, reprezentanții sexului „tare” se prezintă de cele mai multe ori prea târziu la medic.

 

De ce își neglijează bărbații sănătatea?

 

Pentru că nu este o prioritate, atât timp cât nu le afectează capacitatea de a „funcționa” acasă, la servici sau în timpul liber. Unii specialiști aduc în discuție și pragul de durere, care la sexul masculin ar fi mai ridicat. De asemenea, nu trebuie uitate cutume sociale sau implicații psihologice: o iluzie a rezistenței și a puterii (indestructibilă la tineri), teama de a pierde controlul atunci când cer ajutor și desconsiderarea măsurilor preventive.

 

Prin acestea, bărbatul este pe drept recunoscut ca un pacient dificil.

 

Însă, pentru noi, ca medici, în loc să ne dea bătaie de cap, abordarea pacientului de sex masculin poate deveni o provocare.

 

Este momentul pentru acțiune!

 

Cum muntele trebuie să meargă la Mahomed, și medicul de familie trebuie să devină pro-activ și să întrebe / să se întrebe ce are cu adevărat bărbatul care vine în fața lui.

 

Sau dacă nu îl veți întâlni la cabinet, întrebați-vă pacientele și despre soți, fii sau tați!

 

Când faceți vizite la domiciliu, fiți atenți și la bărbatul care stă retras, în timp ce soția se agită pe lângă cel mic ce are febră!

 

Fiți proactivi și nu veți regreta cele câteva minute în care ați încercat, ca un detectiv, să aflați dacă există sau nu probleme. Gândiți-vă câte resurse va costa ulterior un pacient în stare gravă! Merită să încercați să-l împiedicați să ajungă acolo!

 

În paginile ce urmează, încercăm să desconspirăm secretele pe care le ascund bărbații și câteva metode de a le face să iasă la suprafață.

 

Totodată, sub patrojanul European Men’s Health Forum, în parteneriat cu principalele societăți științifice medicale din România și cu suportul industriei farmaceutice, am lansat Inițiativa pentru Sănătatea Bărbatului. Sloganul nostru este „Ai grijă de sănătatea ta, așa cum ai grijă de mașina ta!”. Încercăm astfel să-i sensibilizăm pe bărbați în privința stării lor de sănătate, apelând la pasiunea pe care fiecare dintre ei o simte pentru propria mașină.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *