Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

26 Jul 2016

Moartea domnului Niță. După ce a așteptat 6 luni o Hotărâre de Guvern cu medicamentul care i-ar fi dat o șansă

Moartea domnului Niță. După ce a așteptat 6 luni o Hotărâre de Guvern cu medicamentul care i-ar fi dat o șansă

 

“De ce a murit domnul Niță?

Desigur, domnul Niță a murit din cauza bolii dar și datorită nepăsării Statului român. Domnul Niță a murit pentru că nu a primit la timp medicamentul de care avea nevoie.

Domnul Niță a murit pentru că, deși încă din decembrie 2015 medicamentul de care avea nevoie a fost evaluat favorabil de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale pentru includerea necondiționată pe lista de compensate, nici până azi nu s-a elaborat o hotărâre de Guvern.

Domnul Niță a murit din cauza birocrației: funcționari din minister, CNAS și Guvern au „uitat” să elaboreze un proiect de hotărâre de Guvern privind acest medicament.

Domnul Niță a murit pentru că el nu este un veritabil cetățean cu drepturi ci doar doar un număr în statisticile Statului român.

Domnul Niță a murit pentru că nici un funcționar nu răspunde personal când „sistemul”, în ansamblul său, nu-și face treaba; în acest caz, răspunderea personală a acestora este „diluată” până la dispariție. 

Domnul Niță a murit pentru că Statul român nu respectă nici măcar deciziile propriei lui justiții. Instanțele de judecată au dat dreptate celor 165 de pacienți care au câștigat 17 procese dar, cu toate acestea, în continuare, domnul Niță a trebuit să dea în judecată Statul român să-și obțină medicamentul de care are nevoie.

Ne întrebăm câți pacienți mai trebuie să moară din cauza birocrației pentru ca funcționarii Statului român să-și facă treaba?”*

Moartea domnului Nita

*Fragment din Scrisoarea deschisă a Alianței Pacienților Cronici din România

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *