Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

15 Jan 2014

Lovitură grea pentru Servier: retragerea autorizației pentru Osseor! Peste 20.000 de români primeau anual medicamentul, iar statul român plătea 2 milioane de euro

Lovitură grea pentru Servier: retragerea autorizației pentru Osseor! Peste 20.000 de români primeau anual medicamentul, iar statul român plătea 2 milioane de euro

 

Știrea a sunat așa: 

“Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a emis în data de 10 ianuarie 2013 un comunicat de presă referitor la recomandarea Comitetului de Farmacovigileță și de Evaluare a Riscului (PRAC) de suspendare a utilizării medicamentelor Protelos și Osseor care conțin ranelat de stronțiu. PRAC a analizat beneficiile acestor medicamente, precum şi riscurile cunoscute (infarct miocardic, tromboembolism venos, reacții cutanate severe) şi a concluzionat că raportul beneficiu-risc pentru aceste medicamente încetează să mai fie pozitiv, recomandând suspendarea utilizarii medicamentelor Protelos/Osseor până la apariţia unor date noi din care să reiasă caracterul pozitiv al raportul beneficiu-risc pentru un grup bine delimitat de pacienţi.” Integral, aici.

Ca de obicei, în spatele știrii stau cifrele:

– În România, Osseor se află pe lista medicamentelor compensate, sublista B (compensare 50%)

– din bugetul medicamentelor compensate, în anul 2010, pentru Osseor s-au cheltuit 10.003.524 lei (peste 2 milioane de euro), față de o cheltuială de 5.936.245 lei în anul anterior. Creșterea este de 42% într-un singur an. Bună afacere!

Iar în spatele cifrelor, stau oamenii, pacienții:

– conform Raportului NICE, în anul 2010, numărul românilor care au primit Osseor este de 20.534, după ce, în anul anterior, doar 14.824 de pacienți români erau tratați cu Osseor. Nu vom afla niciodată câți dintre au acuzat problemele cardiace pentru care medicamentul este acum practic scos de pe piață!

Dar cine stă în spatele oamenilor?

În principiu, statul român, care trebuie să răspundă urgent la o întrebare: cât timp va mai sta Osseor pe lista medicamentelor compensate?!

Teoretic, în spatele fiecărui pacient ar trebui să se afle și compania Servier, care produce Osseor. Dar de la ei nu putem să ne așteptăm la responsabilitate, fiind de notorietate scandalul Mediator, medicamentul antidiabetic pe seama căruia au fost puse peste 500 de decese, în intervalul cât a stat pe piață, din 1976 până în 2009. Despre Mediator am scris în urmă cu un an.

Osseor

1 Comment

  1. foarte bine ca s a retras de pe piata,eu am luat 4 luni si am ramas cu alopecie.da adevarat,nu pot face nimic pt ca la reactii adverse sunt insiruite o sumedenie ,de unde sa stii care te va afecta pe tine ,ca individ.si au luat toate masurile de precautie.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *