Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Jan 2015

Intervenție pe cord la un copil de 5 zile. Da, în România

Intervenție pe cord la un copil de 5 zile. Da, în România

 

Pentru părinții lui David, lumea a început și s-a sfârșit de mai multe ori.

Viața lor a avut, imediat după nașterea lui David, o culoare albăstrui-violet, cianotică. O nuanță a suferinței, compusă parcă de maestrul de ceremonii care orchestrează toate nenoricirile lumii și le așează la nimereală. De data aceasta, pe pielea nou-născutului, pe buzele și pe unghiile lui.

David s-a născut cu transpoziție de vase mari, cea mai complicată boală congenitală a inimii. Pe scurt: aorta pornea din ventriculul drept, iar artera pulmonară din cel stâng – invers decât ar fi trebuit. Drept consecință, în corpul copilului ajungea sânge fără oxigen, asfixiind, cu fiecare secundă, organismul. Fără o intervenție rapidă, decesul ar fi fost o chestiune de (puține) zile.

Era umflat cu totul, vinețiu, stătuse pe prostaglandine deja câteva zile“, își amintește unul dintre membrii echipei de la Spitalul Marie Curie. Prostaglandinele ajută la păstrarea deschisă a canalului arterial, o cale de comunicare între inima stângă și cea dreaptă care se închide în primele zile de viață, la copilul sănătos.

În cazul lui David, păstrarea deschisă a canalului arterial era esențială pentru păstrarea speranței. Speranța că va fi operat.

În București, nu se efectuase niciodată o astfel de intervenție, iar obișnuința era ca în aceste cazuri copiii să ia calea străinătății pentru intervenția chirurgicală salvatoare. Până în urmă cu 2 ani, când a început programul de la Spitalul “Marie Curie”, în Capitală nu se operau copii nou-născuți cu probleme cardiace. Se împlineau numai 40 de ani de când planul profesorului Ioan Pop de Popa, de înființare în București a unei Clinici de chirurgie cardiacă la copilul nou-născut, era dat peste cap în cel mai pur stil românesc.

“Am aflat despre caz odată ce am ajuns la spital. Aveam alți copii programați pentru operații. Dar am decis că putem interveni. Orice oră ar fi scăzut șansele micuțului”, spune profesorul Tammam Youssef, desenând cu pixul pe un șervețel de hârtie anatomia vaselor mari ale cordului, ca un veritabil Leonardo da Vinci al timpurilor medicale moderne, care pătrunde în inimă nu cu bisturiul sau cu creionul, ci cu delicatețea sufletului.

Profesorul Tammam Youssef este format la școala profesorului Ioan Pop de Popa la Fundeni și conduce echipa de cardio-chirurgie neonatală care vine, în fiecare lună, în misiuni chirurgicale la Spitalul “Marie Curie”. Până acum, au realizat 80 de intervenții chirurgicale în România, la nou-născuți, cu o rată de succes de 100%.

David, îngerul odată cianotic a cărui culoare se modifică în bine cu fiecare zi care curge de la operație, ar putea fi copilul fiecăruia dintre noi. De aceea, trebuie să ne asigurăm că profesorul și echipa sa vor rămâne, pentru totdeauna, alături de inimile bolnave ale copiilor din România.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *