Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

1 Apr 2014

Inovație pentru spitale și clinici medicale: sistemul care recrează lumina naturală

Inovație pentru spitale și clinici medicale: sistemul care recrează lumina naturală

 

Imaginați-vă că stați pe scaun într-o cameră fără ferestre, însă vă bucurați de lumina soarelui care vă mângâie fața. Această experiență unică este acum posibilă datorită proiectului COELUX, finanțat de UE, care recreează efectele fizice și optice ale luminii naturale în spațiile închise, prin simularea dispersiei și propagării luminii solare în atmosferă. Printre partenerii proiectului se află și Griffin Software SRL, din România.

COELUX încorporează tehnologie LED de ultimă generație, cu un consum redus de energie, precum și un sistem optic sofisticat ce utilizează materiale nanostructurate în cadrul unui sistem avansat de ferestre. Astfel, proiectul are potențialul de a reprezenta o inovație revoluționară pentru industria contemporană de iluminat și design, precum și posibilitatea de a îmbunătăți starea de sănătate și de spirit a cetățenilor.

CoeLux_foto 1

„Cu ajutorul tehnologiei COELUX ne putem bucura de cerul însorit oricând, oriunde”, a declarat profesorul Paolo Di Trapani, coordonatorul proiectului și fizician în cadrul Universității Insubria din Como, Italia, a cărui activitate de cercetare a fost îndrumată în ultimii zece ani de dorința de a reproduce lumina naturală. „Asemănător descrierii unui parfum sau culorii soarelui tropical, este dificil să exprimi efectele benefice ale tehnologiei COELUX, mai ales datorită senzației de spațiu infinit pe care aceasta o creează. Probele colectate pe parcursul desfășurării proiectului au arătat că inclusiv persoanele care suferă de claustrofobie se simt fericite și relaxate când sunt expuse la lumina generată de COELUX, în ciuda faptului că se află într-o cameră fără ferestre, cu o suprafață de doar câțiva metri pătrați, pentru o perioadă îndelungată.” Tehnologia este Tehnologia este deținută de „CoeLux Srl”, o companie de tip „spin-off” a Universității IT Insubria (companie independentă, creată prin separarea de entitatea-mamă).

Națiunile Unite au proclamat 2015 Anul Internațional al Luminii, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a efectelor pozitive ale luminii asupra sănătății și stării de spirit a oamenilor. Lumina solară caldă, artificială, directă iluminează și evidențiază obiectele, iar spațiile domestice și publice devin mai atractive și primitoare. Jocul de lumini și umbre le oferă acestora volum și contur, schimbând modul în care oamenii reacționează și interacționează cu mediul înconjurător.

CoeLux_foto 2

Tehnologia de dispersie a luminii COELUX va aduce beneficii tuturor persoanelor care nu au posibilitatea de a se bucura suficient de lumina soarelui. Aceasta a fost concepută în principal pentru industria medicală, însă poate fi utilizată și în retail, ospitalitate, muzee, aeroporturi, transportul cu metroul, SPA-uri, centre sportive, săli de cinema, birouri și medii industriale. De asemenea, persoanele care lucrează sau trăiesc în spații subterane (fie din cauza unor restricții de spațiu, sau ca o modalitate de adaptare la climate extreme, precum cele din Canada sau Emiratele Arabe Unite) se vor bucura de beneficii majore datorită COELUX. Mai mult, această inovație va fi benefică pentru locuitorii țărilor situate la distanță mare de Ecuator, în zona Arctică sau Antarctică, regiuni care au parte de cantități mici de lumină naturală pentru perioade îndelungate din an.

Cum funcționează 

COELUX reunește trei elemente cheie:

– Cea mai nouă tehnologie LED care reproduce spectrul luminii solare;

– Un sistem optic sofisticat care creează senzația distanței dintre cer și soare;

– Materiale nanostructurate, de doar câțiva milimetri grosime, care recreează întregul proces de dispersie Rayleigh, ce are loc în atmosferă.

Aceste elemente sunt încorporate în cadrul unui sistem de ferestre avansat, ce oferă o gamă extrem de variată de oportunități și posibilități de design pentru spațiile arhitecturale din interior. Utilizatorii se pot bucura de lumina nord-europeană, mediteraneeană sau tropicală, grație celor trei opțiuni de setare oferite de COELUX.

CoeLux_foto 5

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *