Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

13 Mar 2017

Și nimic din ceea ce știam până atunci despre cancer nu a mai fost la fel

Și nimic din ceea ce știam până atunci despre cancer nu a mai fost la fel

 

Citești articolul din New England Journal of Medicine despre studiul IRIS, care a urmărit, timp de 10 ani, modul în care tratamentul cu imatinib a funcționat la pacienții cu leucemie mieloidă cronică, și ajungi la imaginea de mai jos:

Cifrele din tabel depun mărturie despre modul cum a schimbat tratamentul cu imatinib nu doar destinul unor pacienți altfel condamnați la moarte, dar și tratamentul cancerului, în general.

100% sau aproape 100% supraviețuire la 10 ani într-un cancer – așa trebuie să arate visul oricărui oncolog. În cazul celor care tratează leucemia mieloidă cronică, este chiar realitate.

Nimic n-a mai fost ca până în anul 2001, anul aprobării imatinib. Și asta pentru că prin imatinib, pentru prima dată, s-a abordat cancerul personalizat, pornind de la informația genetică specifică (în acest caz, pacienții cu cromozom Philadelphia pozitiv).

“Imatinib a schimbat totul” – afirmă, părăsind neutralitatea specifică revistei, chiar editorialiștii de la New England Journal of Medicine.

Așa a început epoca medicinei personalizate, definită ca atare abia 10 ani mai târziu.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *