Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

23 Jan 2017

Ibrance: un nou medicament aprobat în UE pentru cancerul de sân metastatic

Ibrance: un nou medicament aprobat în UE pentru cancerul de sân metastatic

Ibrance este primul și singurul medicament inovator destinat pacientelor care suferă de cancer de sân metastatic HR+/HER2- aprobat în Europa în ultimii 10 ani

Comisia Europeană a aprobat recent un nou tratament, denumit Ibrance, destinat femeilor cu cancer mamar avansat local sau metastatic pozitiv pentru receptorul pentru hormoni (HR) şi negativ pentru receptorul 2 pentru factorul uman de creştere epidermală (HER2) în asociere cu un inhibitor de aromatază. Produsul a fost aprobat, de asemenea, și pentru utilizarea sa în asociere cu fulvestrant pentru pacientele care au primit anterior tratament endocrin. Ibrance este primul medicament aprobat în Europa care acționează prin inhibarea enzimei CDK 4 și 6 (Cyclin Dependent Kinases), fiind primul produs aprobat pentru tratamentul femeilor cu acest tip de cancer de sân metastatic în ultimii 10 ani.

Studiile au demonstrat că Ibrance, în combinație cu terapie endocrină, a îmbunătățit semnificativ supravieţuirea fără progresia bolii a pacientelor cu cancer de sân metastatic.

Aprobarea Comisiei Europene se bazează pe rezultatele foarte bune obținute de acest produs la paciente cu cancer de sân metastatic HR+/HER2-, incluzând rezultatele studiilor clinice de fază II Paloma-1 și de fază III Paloma-2 la femeile aflate în postmenopauză cărora nu li s-a administrat anterior terapie sistemică și rezultatele studiului de fază III Paloma 3 la femeile cu cancer de sân metastatic HR+/HER2-  care au înregistrat progresie la terapia endocrină administrată anterior. Toate cele trei studii au demonstrat că Ibrance, în asociere cu terapie endocrină, prelungește semnificativ supravieţuirea fără progresia bolii în comparație cu cazurile în care a fost administrată doar terapie endocrină.

Peste 8.900 de cazuri de cancer de sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 dintre acestea în stadiile cele mai avansate  ale bolii. 

Cancerul de sân este cel mai comun tip de cancer invaziv care afectează femeile din Europa, cu peste 490.000 de noi cazuri diagnosticate în fiecare an și 143.000 de decese. 30% din femeile diagnosticate cu cancer de sân în fază timpurie și tratate pentru această boală  vor dezvolta la un moment dat cancer de sân metastatic. În prezent, nu există tratament pentru vindecarea cancerului de sân metastatic, iar pacienții au mare nevoie de terapii noi care să îi ajute să țină sub control cancerul, să gestioneze simptomele acestuia și să aibă o calitate bună a vieții cât mai mult timp posibil.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *