Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

2 Jun 2012

Flash ASCO 2012: studiu despre preferința pacientului cu cancer renal. Sunitinib sau pazopanib? Asta a fost întrebarea

 

Răspunsul l-a dat profesorul Bernard J. Escudier, de la Institutul Gustave Roussy, Villejuif, Franța, care a prezentat rezultatele unui studiu inovator, măsurând calitatea vieții pacienților cu cancer renal, tratați cu sunitinib sau cu pazopanib

 

Medicii nu fac în general o diferențiere netă între cele două terapii, dar lucrurile nu stau așa dacă sunt întrebați și pacienții, mai ales că urmează acest tratament pentru luni sau ani de zile. Dar cine mai are timp să îi întrebe și pe ei?

 

Studiul – randomizat, dublu-orb – a înrolat pacienți cu cancer renal metastatic tratați cu pazopanib sau cu sunitinib, rezultatele indicând o preferință netă pentru pazopanib.

 

“Ne așteptam ca pacienții să prefer un medicament sau altul, având în vedere profilul de toxicitate ridicat, dar nu ne așteptam la o diferență atât de mare”, a spus profesorul Bernard J. Escudier, punctând că “toxicitatea redusă a unui medicament poate să nu fie percepută atât de grav de către pacient, dar atunci când medicamentul este administrat pentru o perioadă mai lungă apare afectarea calității vieții”.

 

Datele concrete: 70% dintre pacienți au declarat că preferă pazopanib, 22% au spus că preferă sunitinib, în timp de 8% au declarat că nu au nicio preferință.

 

Pe scurt, despre studiu, cu profesorul Bernard J. Escudier:

 

 

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *