Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Sep 2013

Exclusivitate: întâlnire cu chirurgii care au operat în premieră pe cord copiii de la Spitalul “Marie Curie”

Exclusivitate: întâlnire cu chirurgii care au operat în premieră pe cord copiii de la Spitalul “Marie Curie”

 

“Profeeeessoooore!” Bărbatul relaxat, cu o cămașă închisă la culoare și cu un pulover alb, legat ca un brâu, împrospătează atmosfera în holul de la “Hilton”, cu verva și pronunția specific italiene. E trecut de 8, miercuri seară, iar profesorul Alessandro Frigiola, șeful echipei de chirurgi cardiaci care au operat în aceste zile la București, îl întâmpină cu brațele deschise pe vechiul său prieten, profesorul Ioan Pop de Popa, fondatorul școlii românești de chirurgie cardiovasculară.

Frigiola, inimă de copil

“Au trecut 20 de ani, dar arătați la fel de bine”, îi spune Frigiola, găsind imediat confirmarea în privirile celorlalți doi chirurgi din echipa sa, doctorii Tammam Youssef și Mario Carminati. Un trio al excelenței în chirurgie, care în ultimele 3 zile au avut în mâini inimile a 5 copii români, la Spitalul “Marie Curie”. Mă uit la ei cu atenție și-mi dau seama că aduc cumva cu astronauții care au pășit pentru prima dată pe Lună. Cele 5 operații reprezintă un pas mic pentru Frigiola, pentru Tammam și Carminati, dar este un moment istoric pentru chirurgia cardiacă pediatrică din București. Atât de important, încât astăzi și premierul Ponta, și ministrul Nicolăescu și-au făcut timp pentru a-i vizita la spital. Și a-i asigura de sprijin.

IMG_9059

Românism și Parkinson

Începuturile chirurgiei cardiace pediatrice în București se pierd în negura vremii, a uitării și a românismelor. Acum 20 de ani, aceiași 4 bărbați gândeau proiectul de înființare a unei clinici de chirurgie cardiacă pediatrică la Spitalul Fundeni. Subiectul a fost repede abandonat ca urmare a presiunilor făcute de unul dintre oamenii influenți ai vremii, un profesor de chirurgie cardiovasculară care, suferind de boala Parkinson, nu a dorit dezvoltarea unei ramuri chirurgicale în care nu ar fi putut performa. Așa a rămas Capitala fără posibilitatea de a trata copiii cu malformații cardiace. Nu și restul centrelor din țară, alimentate în continuare cu specialiști români formați la Clinica “San Donato” din Milano, condusă de profesorul Frigiola.

București, din nou pe hartă

“Acum 3 ani, la Spitalul Marie Curie nu era nimic. Nimic-nimic. Am luat totul de la zero, am adus aparatură, echipamente, tot ce era nevoie. Iar acum am făcut și primele operații”, spun medicii, fără a-și ascunde vreun moment bucuria că au putut pune pe harta mondială un nou centru de chirurgie cardiacă în care copiii să poată primi tratamentul care echivalează cu viața însăși. Profesorul Frigiola pare a fi ajuns în acel punct al carierei în care își dorește doar ca de știința pe care a acumulat-o să beneficieze cât mai mulți oameni, inclusiv din zonele sărace ale lumii. Și așa se explică de ce îl găsim atât de implicat în acest proiect, Frigiola fiind considerat drept unul dintre cei mai buni 5 profesioniști din specialitatea sa, la nivel mondial.

“Operații ca în anul 3 de rezidențiat”

Dar cheia succesului acestui proiect s-a aflat în altă parte. Și într-un timp ceva mai îndepărtat decât cei 20 de ani amintiți inițial de profesorul Frigiola. Acțiunea se petrecea în anii ’80, când tânărul Tammam Yussef deprindea tainele chirurgiei cardiace în clinica profesorului Ioan Pop de Popa, de la Fundeni. “Operațiile pe care le-am făcut în aceste zile aici, le făceam când eram rezident în anul 3, la domnul profesor”, punctează, într-o limbă română perfectă, dr. Tammam Youssef. Doctorul Youssef provine dintr-o familie cu 11 frați, din Damasc, oraș în care, de altfel, își desfășoară și o parte din activitate. Alături de Milano și Monte Carlo. Youssef este cel care, împreună cu profesorul Ioan Pop de Popa, a contribuit decisiv la reluarea proiectului unei clinici de chirurgie cardiacă pediatrică în București.

pop de popa frigiola tammam youssef

În loc de final

Să mai privim odată fotografia de mai sus. O analiză sumară ne face să-i dăm dreptate lui Tammam Youssef: “Profesorul Pop de Popa este ca al doilea tată pentru mine”. Un tată mereu în pas cu timpul, pentru că doar astfel se explică de ce în fața sa, pe masă, se află un iPad de generația a patra :).

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *