Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

31 Jul 2014

EXCLUSIVITATE. Dialog cu Daciana Sârbu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European

EXCLUSIVITATE. Dialog cu Daciana Sârbu, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate din Parlamentul European

 

Daciana Sârbu este, începând din luna iulie 2014, vicepreședinte al Comisiei de Sănătate (ENVI) din Parlamentul European, cea mai importantă poziție deținută vreodată de un român în legislativul Uniunii Europene, în domeniul sănătății. 

Am realizat un interviu cu doamna Sârbu, pentru revista Hipocrate, referitor la câteva teme fierbinți pentru sănătatea europenilor. Câteva răspunsuri ale Dacianei Sârbu, în premieră:

PRIORITĂȚI. “Statele membre sunt cele care iau decizii legate de propriile sisteme de sănătate. Uniunea Europeana susține acest domeniu prin finanțarea cercetării în privinta unor boli și afecțiuni, precum bolile neurodegenerative sau cancerul, precum și prin initiațive precum recent-adoptatul Plan de Acțiune în privința Obezității. Nu întâmplător am amintit aceste afecțiuni – ele pun deja presiune majoră asupra sistemelor medicale naționale și această presiune va creste în viitor, dacă nu sunt tratate cu prioritate inclusiv la nivel european”

ACCESUL LA TRATAMENT. “De Ziua Mondială de luptă împotriva Cancerului am dat un semnal referitor la necesitatea de a elimina inegalitățile care încă persistă în tratarea cancerului pe teritoriul european. Încercăm împreună să convingem decidenții europeni să trateze ca prioritate reducerea inegalităților din Europa în privința accesului la tratament.
”

PROTECȚIA DATELOR. “Este clară obligația UE de a reglementa acest domeniu, din cauza riscurilor foarte evidente la care este expusă informația (și implicit datele personale) în era digitală. În același timp însă, trebuie cântărite foarte bine efectele unor reglementări mai stricte asupra cercetării în domeniul sănătății publice”

STUDII CLINICE. “Faptul că testele clinice realizate în Uniunea Europeana vor avea obligația de a fi înregistrate într-o baza de date accesibilă public, împreună cu un rezumat al rezultatelor obținute, este o evoluție ce se poate dovedi foarte utilă, în primul rând prin creșterea transparenței”

Daciana Octavia SARBU

DISPOZITIVE MEDICALE. “Impunerea unor proceduri mai stricte de monitorizare și certificare a dispozitivelor medicale, pentru a verifica atât conformitatea, cât și trasabilitatea acestora, este absolut necesară, și salut intenția de întărire a acestor reguli, fiindcă miza este creșterea siguranței pacientului și întărirea trasabilității de la producător la pacient”

PROMOVARE SĂNĂTOASĂ, HRANĂ SĂNĂTOASĂ. “Plenul PE a adoptat în vara lui 2013 un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informație de mai bună calitate în privința alimentelor și protectie mai bună pentru grupurile vulnerabile, precum copiii. Adoptarea acestei legislații înseamnă că vom putea efectiv bloca încercările frauduloase de promovare drept hrană sănătoasă a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele pentru slăbit ori așa-numitul „lapte de creștere”.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *