Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

28 Jul 2014

“Dorele, ne mai ții mult, mă?”

“Dorele, ne mai ții mult, mă?”

 

O zi de muncă la Ministerul Sănătății din România anului 2014.

 

ora 10.30, Conferința de presă, secretarul de stat Dorel Săndesc

Dorel Săndesc a afirmat că, la nivelul Ministerului Sănătăţii există discuţii privind posibilitatea majorării contribuţiei pentru asigurările de sănătate. “A fost o discuţie privind analiza sistemului de sănătate. Nu este un obiectiv sau o măsură stabilită de Guvern. Au fost discuţii globale. Nu avem o discuţie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discuţie în perspectivă şi merită făcută, după părerea mea”, a spus secretarul de stat, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de Mediafax. Săndesc a mai precizat că, discuţia din Guvern privind reducerea CAS a venit şi pe fondul unei “frici de noi taxe”. “Am văzut sondaje în care oamenii pun pe primul loc sănătatea, fiind de acord să plătească mai mult. Discuţia e necesară şi am discutat inclusiv cu FMI. Este o dezbatere pe care vrem să o avem. Părerea mea e că ar trebui revenit la nivelul anterior, pentru că această contribuţie este la nivel standard în UE, 13,5-14 la sută“, a menţionat Dorel Săndesc. Fiind întrebat care a fost poziţia FMI, secretarul de stat a spus: “Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerând că este justificată.”

ora 11.30, intervenție B1TV: “Nu așa, mă! Ia mai de jos de coadă și dă-i tare”

Totuși, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, a declarat, la B1 TV că deşi ministerul nu ia in considerare majorarea contribuțiilor la sănătate în anii următori, declaraţia lui Dorel Săndesc ar putea fi legată de “o discuție mai veche”. „Cred că domnul Dorel Săndesc se referea la o discuție mai veche din 2010, când s-a analizat posibilitatea creșterii contribuțiilor la sănătate. Cred că este o declarație puțin scoasă din context, încă nu am apucat să vorbesc cu domnul Săndesc”, a precizat Oana Grigore.

ora 12.oo, comunicat de presă al Ministerului: “Rooootești și dai cu ascuțitu'”

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a precizat, luni, într-un comunicat de presă, că nu vor fi majorate contribuţiile la sănătate nici în acest an şi nici în anii următori. Ministrul a ţinut să precizeze că o dezbatere în acest sens nu a avut loc în Guvern. “Ministerul Sănătăţii nu a discutat cu Fondul Monetar Internaţional şi nici cu alte organisme internaţionale o eventuală creştere a contribuţiilor la Sănătate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici în Guvernul României. Ştiu că acum 4 ani, în anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorări, dar rămase la stadiul de discuţii. Subliniez faptul că nu vor fi majorate contribuţiile la Sănătate”, a afirmat Nicolae Bănicioiu.

ora 13.oo, Gândul: “Acu’ dau bine, nea Gogule?”

Contactat de gândul, secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc a precizat că declaraţia făcută în urmă cu câteva ore la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO), i-a fost scoasă din context. “Am spus la finalul conferinţei că decizia de creştere a contribuţiilor la sănătate nu este o măsură a ministerului Sănătăţii şi nici a Guvernului. Nu e vorba de o măsură sau de o intenţie de mărire a CASS-ului. Ministerul şi Guvernul, delegaţi de FMI nu vor creşte contribuţiile la sănătate nici în viitorul apropiat, nici de la anul”, a spus Săndesc.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *