Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

24 Feb 2015

DNA: sănătatea, prioritate pentru 2015

DNA: sănătatea, prioritate pentru 2015

 

“În 2015, prioritățile vor viza și cauzele în fraudarea achizițiilor publice, corupția în mediul de afaceri, în educatie, sănătate, cu accent pe confiscarea extinsă”, a spus astăzi Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, la prezentarea bilanțului de activitate a instituției pe anul 2014.

Și în 2014, sănătatea s-a aflat printre domeniile de interes ale procurorilor, iar cazurile scoase la lumină nu mai trebuie enumerate. Se știu, au fost suficiente, dar nu au atins masa critică necesară pentru declanșarea cutremurului.

În 2015, acțiunile DNA (și ale altor structuri de forță ale statului) vor ținti mult mai aproape de nucleul sistemului feudal de putere care s-a eternizat la butoanele sănătății românești în ultimii 25 de ani.

Aici este marea miză, marele pariu al anului 2015. Și șansa unui nou început pentru sistemul de sănătate din România.

La nivelul parchetelor, există în acest moment zeci de dosare de mare corupție care au în centru funcționari guvernamentali, medici celebri, mari companii (și nu vă gândiți prioritar la industria farmaceutică), politicieni-paravan și interese de miliarde de euro în fiecare an.

Unele dintre aceste dosare sunt vechi de 6-7 ani, vizează achizițiile publice de materiale, echipamente medicale și medicamente, precum și posibila deturnare de fonduri europene de către entități din domeniul sănătății. Au ajuns la maturitate și vor exploda în scurt timp.

Pe de altă parte, Agenția Națională de Integritate investighează, potrivit unor surse, peste 100 de dosare ale unor lideri de opinie din medicina românească suspectați că ar fi în conflicte de interese. 30 dintre aceste dosare sunt deja la nivelul parchetelor.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *