Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

29 Jul 2015

Despre scandalul oncologicelor. Pe scurt și fără patimă

Despre scandalul oncologicelor. Pe scurt și fără patimă

 

  • Descinderile de ieri ale DNA surprind doar prin momentul în care au loc. Putea să se întâmple acum 3, 5 sau 10 ani. Sau nu. Oricum, subiectul “vacanțe pentru prescripții” este clasic pentru domeniul medical. Acest mod de operare a reprezentat principalul motor de creștere pentru vânzările de medicamente. Planurile de marketing ale multor companii începeau (și de multe ori se sfârșeau) cu listele pentru congrese, cuprinzând medici și/sau farmaciști. Inovația? În alegerea celor mai exotice destinații, poate.
  • DNA acționează în premieră pe teritoriul atât de sensibil al medicamentelor. Până la episodul de ieri, acțiunile anti-corupție erau derulate fie de DIICOT, fie de structuri din cadrul Poliției. Intervenția DNA sugerează trecerea la un nivel superior al luptei împotriva corupției din domeniul farmaceutic, în care vor fi vizate persoane din ce în ce mai importante. Totul se întâmplă în contextul în care, cu câteva luni în urmă, strategia națională de securitate a României a inclus în premieră domeniul sănătății. Momentul a trecut aproape neobservat în spațiul public, dar instituțiile de forță au înțeles mesajul și au început să acționeze în consecință.
  • Industria farmaceutică din România se află în cel mai greu moment din istorie. Scandalul de acum vine la foarte puțin timp după cel al prețurilor, dar și la 5 ani de la momentul zero al industriei farmaceutice europene, în care s-a hotărât adoptarea unei conduite mult mai transparente, mai etice și care urma să treacă de la obiectivul mulțumirii medicilor la mulțumirea pacientului. Aplicarea acelor principii în piața românească a întârziat, s-a făcut în purul stil românesc sau, în unele cazuri, s-a considerat că “merge și așa”. N-a mers.
  • Când plătești 1 milion de euro, într-un singur an, pentru excursii ale medicilor, fără o justificare științifică serioasă, discursul, oricât de bine documentat și de credibil ar fi, despre taxa clawback, despre scăderea prețurilor sau despre neactualizarea listelor de medicamente compensate devine irelevant.
  • Ce urmează? Vremuri grele. Să ne luăm pulsul, să ne măsurăm glicemia și să ne păstram sănătatea mentală.

2 Comments

  1. Este vorba despre sistemul de promovare a noilor terapii. E absurd ceea ce se spune in media. E absurd ceea ce spune dna ca va verifica diagnosticele. Terapiile sint controversate de cind exista medicina și farmacia ca științe. Daca un medic a omorit un pacient cu buna sttinta, se cheama crima si trebuie condamnat, dar daca a recomandat o terapie de bunacredinta si pacientul a decedat nu inseamna ca medicul a luat mita.

  2. Doctore, pe langa faptul ca aveti respect pentru etimologia termenilor medicali (chiar nu am stiut ca termenul este utilizat gresit de catre multi dintre noi, avand nesansa sa fiu jurist de profesie si sa nu am nicio minima educatie teoretica in domeniul dvs) aveti cuvintele cu dumneavoastra! Aveti stil! Sunteti expresiv! Aveti stil jurnalistic! Monica

Trackbacks/Pingbacks

  1. Despre scandalul oncologicelor. Pe scurt si fara patima | Asociatia Medicilor de Familie Mures - [...] Industria farmaceutică din România se află în….citeste tot articolul [...]

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *