Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

12 Sep 2013

Despre medicamente generice, originale și inovatoare. Și o alianță surprinzătoare în industria farmaceutică

Despre medicamente generice, originale și inovatoare. Și o alianță surprinzătoare în industria farmaceutică

 

Miniștrii Nicolăescu și Vosganian au spus astăzi, răspicat, că “datoria noastră este să sprijinim industria de medicamente generice”. Credeam că datoria lor de demnitari este să sprijine starea de sănătate a cetățenilor. Starea de bine fizic, psihic și social, cum scrie la carte. Dar să luăm declarația lor drept o formă de politețe exagerată față de gazdele International Health Forum, eveniment organizat de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România.

Ziua Genericelor?

Mai degrabă, Ziua Normalității. A fost nevoie să treacă aproape un an și jumătate până ca decidenții din domeniu să-i creadă pe cuvânt pe experții de la NICE. Studiul făcut de aceștia în urmă cu doi ani arăta foarte clar cum se pot economisi sume importante din bugetul sănătății prin apelul la medicamente generice, respectând reglementările UE și ghidurile de practică medicală, și fără a afecta în vreun fel calitatea actului medical. Dar așa suntem noi, greu de convins cu argumente științifice.

Prea săraci pentru a fi proști

Sau pentru a ne lăsa prostiți. Câtă vreme medicamentele generice sunt aprobate conform reglementărilor din Uniunea Europeană, iar în țările vestice există modele în care genericele se prescriu cu succes și pentru pacient, și pentru sistemul sanitar, cum putem crede că la noi poate fi altfel?

Sigur, nu trebuie să facem confuzia între medicamente generice și medicamente contrafăcute. Acestea din urmă trebuie, pe bună dreptate, să stârnească îngrijorare și să alerteze Protecția Consumatorului, Poliția și Parchetul, în afară de instituțiile implicate în acordarea asistenței medicale. Genericele, însă, trebuie să ocupe locul pe care-l merită: la baza schemelor terapeutice, acolo unde aceste medicamente sunt disponibile.

Cartofi sau sartani?

Nu trebuie să credem gargara potrivit căreia firmele de generice nu se pot lupta în excursii oferite medicilor cu firmele celelalte. Complet eronat, iar un exemplu l-am oferit chiar pe acest blog, anul trecut. Există suficiente asemănări între producătorii de generice și o parte a producătorilor de medicamente originale. O parte, nu toți. Cei care merg cu viteza și obișnuințele clasice ale industriei farmaceutice: să vindem cât mai mult și cât mai repede. Că sunt cartofi sau sartani, nu contează, important este ca excel-urile de la sfârșitul trimestrului să arate cât mai bine.

Dar cine sunt ceilalți producători de medicamente originale?

Într-un cuvânt: inovatorii. Că vorbim despre molecule, concepte sau planuri de business. Sunt acele companii farmaceutice și acei oameni din companii care au înțeles sau vor înțelege în curând că singura cale de a progresa este calea inovației. În toate aspectele muncii lor, din laborator la patul bolnavului, trecând prin biroul medicului. Sunt deja destui în România și vor fi din ce în ce mai mulți, adevărați agenți ai schimbării în bine. Iar între acest grup al inovatorilor și producătorii de generice poate exista o legătură poate nefiresc de strânsă. Surprinzător?

Alianța pentru accesul la medicamente

De 5 ani, lista medicamentelor compensate nu este actualizată. Peste 140 de dosare așteaptă acum OK-ul autorităților, multe dintre medicamente fiind din categoria celor inovatoare. Cu vârful de gamă, medicamentele personalizate. Cum se pot găsi bani în buget pentru acoperirea costurilor acestor medicamente inovatoare? Inclusiv prin creșterea consumului de medicamente generice, în detrimentul medicamentelor originale. Astfel, ar putea apărea o alianță surprinzătoare, dincolo de ARPIM și APMGR, între acele companii care își doresc nu doar să vândă medicamente, ci să le vândă când, cui și cum trebuie.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *