Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

22 May 2012

Cum a luat ființă Centrul Medical “Cristian Șerban” din Buziaș? Mărturia doamnei profesor Margit Șerban

 

Cu 3 ani în urmă, într-un interviu amplu apărut în revista Hipocrate, doamna profesor Margit Șerban explica demersul înființării Centrului Medical “Cristian Șerban”. Puteți parcurge mai jos textul integral. În urmă cu câteva zile, o parte dintr-o clădire a Centrului luat foc, iar fondurile necesare pentru refacere depășesc posibilitățile  inițiatorilor. Putem da o mâna de ajutor donând în contul RO25 BRDE 360SV 0601 6153 600; BRD Buzias; pentru Fundatia Cristian Serban.

 

Prof. Dr. Margit Serban

 

În memoria copilului nostru, am pornit împreună cu soţul meu, în anul 1992, o fundaţie şi ne-am propus să dedicăm activitatea bolnavilor pe care îi ştim noi cel mai bine că ar avea nevoie de ajutor.

 

Soţul meu este diabetolog şi nutriţionist. El a ştiut că diabetul, chiar dacă se bucură de tratament, adesea nu are posibilitate de autocontrol. Astfel se ajunge ca lui, ca medic de adulţi, să-i vină copii care au deja insuficienţă renală, tulburări oculare, cu pierderea vederii, de unde importanţa de a realiza programe de educaţie şi monitorizare. La fel, în domeniul hemofiliei, este nevoie şi de educaţie – conduita în cazul apariţiei sângerărilor, măsuri pentru prevenirea sângerărilor -, precum şi de recuperare.

 

Am pornit prin fundaţie, prin propriile eforturi şi ale celor care ne-au ajutat, şi am reuşit să construim acest spital cu centru de recuperare. Am avut ajutor şi de la cei din spaţiul de limbă germană: Germania, Elveţia, Italia de Nord şi Austria, şi am reuşit să facem un centru unic în România, nu doar prin felul în care s-a născut, ci şi prin oferta de prestaţii pe care o are: asistenţă secundară, terţiară şi un pic cuaternară; putem pune diagnosticul şi să perfectăm tratamentul.

 

De asemenea, se face educaţie în funcţie de vârsta copilului şi de gradul de înţelegere, separat pe hemofilie şi diabet. Baza de tratament este dotată şi cu bazin interior, şi cu vană şi toate aparatele de fizioterapie şi kinetoterapie, există şi bazin exterior şi teren de sport. Acest centru se adresează bolnavilor din toată ţara – copil, adolescent şi adult tânăr -, adică vârstele care hotărăsc prognosticul de viaţă al acestor bolnavi, ţinând cont de faptul că diabetul şi hemofilia sunt boli de o viaţă întreagă. De cum asişti bolnavul la vârsta aceasta depinde speranţa de viaţă şi calitatea vieţii în ambele boli. 

 

Activitatea se desfăşoară pe serii. Publicăm anunţul pe site, se formează o serie care vine şi face un ciclu întreg de educaţie. Pentru diabetici, este bine să se vină în primul an de la dobândirea bolii. Diabetul presupune o traumă cumplită, prin trecerea de la un copil sănătos la unul care are nevoie de administrarea tratamentului de 3-4 ori pe zi.

 

În ambele suferințe, bolnavul trebuie să devină propriul medic. Nici medicul nu trebuie să se simtă jignit dacă bolnavul îi mai dă indicaţii, pentru că este normal ca el să ştie cel mai mult despre o boală rară. La centru, copiii vin pe serii de câte 14 zile, sunt copii mici împreună cu mamele, deoarece ele decid ce face copilul. Sunt şi copii mari, precum şi o grupă aparte a copiilor care au avut hemoglobina glicozilată mare şi care a trebuit să mai revină pentru a evalua ceea ce au învăţat. La unii care au fost internaţi, la recontroale, a scăzut hemoglobina glicozilată cu 1,5 sau 2%, ceea ce echivalează cu reducerea cu 50% a complicaţiilor.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *