Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Jan 2014

Comisia Europeană, prin raportul MCV: atenție la corupția din sistemul sanitar!

Comisia Europeană, prin raportul MCV: atenție la corupția din sistemul sanitar!

 

Raportul MCV, publicat în această săptămână, atrage atenția asupra corupției din domeniul sanitar. Este vorba despre așa-numita “corupție mică”, întâlnită la scară largă în sistemul sanitar, în educație sau în administrația publică.

Punctul 4 al recomandărilor comisiei Europene, din Raportul MCV ianuarie 2014:

4. Lupta împotriva corupției

Hotărârea cu care legislația a fost aplicată în cazul corupției la nivel înalt trebuie să fie menținută și extinsă la cazurile de corupție la scară mică. În acest domeniu, România ar trebui:

• să se asigure că legislația în domeniul corupției se aplică în mod egal tuturor și în condiții egale;

• să sporească uniformitatea și efectul disuasiv al pedepselor aplicate în cazurile de corupție în toate instanțele de pe teritoriul României;

să intensifice eforturile de urmărire penală a cazurilor de corupție la scară mică;

• să dezvolte Strategia Națională Anticorupție prin introducerea unor criterii de referință și a unor obligații mai coerente pentru administrația publică și prin punerea rezultatelor la dispoziția publicului.

În același document, Comisia Europeană precizează că “în mai multe instituții, cum ar fi Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, Ministerul Justiției, Ministerul Dezvoltării Regionale și Agenția Națională de Administrare Fiscală, au continuat să fie derulate, cu finanțare din partea UE, proiecte specifice în domeniul anticorupției care au dat rezultate interesante și care constituie un posibil exemplu de bune practici. Comisia așteaptă cu interes să utilizeze aceste inițiative la elaborarea unor proiecte specifice pentru următoarea perioadă de programare”.

 

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *