Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

23 Jul 2013

CNA începe lupta împotriva promovării aberante a suplimentelor alimentare

CNA începe lupta împotriva promovării aberante a suplimentelor alimentare

 

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a anunţat că în luna august va avea discuţii cu specialiştii din cadrul Ministerului Agriculturii pentru a se elabora un cod de bună practică şi un ghid de comunicare comercială pentru suplimentele alimentare. 

Reacția Laurei Georgescu vine după ce Consiliul Național al Audiovizualului a amendat, numai în ultima lună, trei posturi de televiziune, pentru promovarea neadecvată a unor suplimente alimentare:

  • Nașul TV – amendă 10.000 lei pentru publicitate mascată în emisiunea “Istoria Medicinei” la produsele Dacia Plant
  • Etno TV – amendă 10.000 lei pentru publicitate mascată la produsul Celedrin, în emisiunea “Sănătate înainte de toate”
  • Taraf TV – amendă 10.000 lei pentru publicitate înșelătoare la produsele Zeolit și Biostem

Suplimentele alimentare sunt complet diferite de medicamente, chiar dacă unele reclame induc ideea beneficiilor pe care aceste suplimente le-ar avea asupra sănătății.

Spre deosebire de medicamente, suplimentele alimentare nu sunt validate prin studii clinice randomizate, de aceea este inutilă folosirea lor pentru tratamentul sau prevenția unor boli, neexistând dovezi științifice solide în acest sens.

De altfel, aprobarea punerii de piață a suplimentelor alimentare este în sarcina Ministerului Agriculturii, nu a Ministerului Sănătății sau a Agenției Naționale a Medicamentului.

Un exemplu clasic medicament versus supliment, aici.

1 Comment

  1. Exista si suplimente alimentare validate prin studii clinice randomizate, controlate placebo, dublu-orb etc. – vezi NeuroAge.

    Nu e mai putin adevarat ca, chiar validate prin studii, prin insasi denumirea lor, suplimentele alimentare SUPLIMENTEAZA o alimentatie echilibrata si nu vindeca sau previn afectiuni.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *