Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

19 Mar 2015

Cei 7 ani de acasă pentru sitagliptin

Cei 7 ani de acasă pentru sitagliptin

 

“Sitagliptin oferă o șansă reală bolnavilor cu diabet zaharat de tip II. Probabil că nu este un medicament miraculos, dar cu siguranță este unul extrem de util”. 

Scriam aceste rânduri, cu aproape 7 ani în urmă, în suplimentul revistei Hipocrate dedicat noii ere terapeutice care se deschidea și în România prin lansarea Januvia, exponentul inhibitorilor DPP-4. Am recitit integral acea ediție, un amestec unic de emoție, știință, așteptare, curaj și reținere, amestec magic din care s-a distilat speranța.

Știam cu toții, la acel moment, că suntem contemporani cu una dintre marile schimbări în managementul diabetului zaharat de tip 2. Dar, în același timp, simțeam că avem nevoie să trecem și proba timpului. Proba pacienților reali, în viața reală, dincolo de studiile clinice.

Publicăm, în ediția Hipocrate de acum, toate mărturiile și dovezile necesare pentru a afirma că “Speranța Januvia”, cum titram pe copertă în octombrie 2008, s-a transformat în “Certitudinea Januvia” din martie 2015.

În medicină, timpul curge altfel. Alert pentru pacienți, care-și doresc pe bună dreptate să aibă acces la cele mai eficiente și noi tratamente. Temperat pentru medici, aflați mereu pe linia roșie dintre entuziasmul noutății și siguranța oferită de practica personală. Și lent pentru industrie, care are nevoie de 10-15 ani și aproximativ 1 miliard de euro pentru a aduce pe piață un medicament nou.

Priviți prin aceste filtre, cei 7 ani pot părea în mai multe feluri. În ce mă privește, sunt cei 7 ani de acasă pentru sitagliptin.

Coperta Hipocrate martie 2015

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *