Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

31 Jan 2014

Ce-și dorește industria farmaceutică în 2014

Ce-și dorește industria farmaceutică în 2014

 

Din discuțiile recente cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, ai Băncii Mondiale și ai Comisiei Europene:

  • Revizuirea listei de medicamente compensate si introducerea de noi molecule in primul trimestru al anului 2014.
  • Introducerea unor masuri de limitare a impactului actualizarii listei de medicamente compensate cu noi molecule, precum revizuirea taxei clawback prin introducerea calculului diferentiat, bazat pe delimitarea medicamentelor in doua grupe. Contributia va fi redusa pentru anumite medicamente, formula de calcul avand la baza sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamente generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovator).
  • Introducerea unor acorduri pret/volum pentru noile medicamente compensate, cu buget suplimentar.
  • Eliminarea adaosurilor distribuitorilor si farmaciilor din valoarea contributiei clawback platite de producatori si identificarea unor masuri pentru distribuirea echitabila a poverii fiscale de-a lungul lantului de distributie a medicamentelor.
  • Actualizarea listei medicamentelor compensate cu noi molecule bi-anual, pe baza legislatiei existente pe metodologia HTA (cf. Ordinului 724/2013).
  • Schimbarea politicii de stabilire a pretului astfel incat sa fie eliminat riscul ca pacientii sa nu aiba acces la medicamente ori sa nu gaseasca medicamentele necesare pentru anumite afectiuni.
  • Respectarea legii referitoare la bugetul de referinta pentru taxa clawback care trebuie sa fie la nivelul bugetului actual pentru medicamente; acesta se ridica la 7,8 miliarde RON, ceea ce inseamna o referinta trimestriala de 1,95 miliarde RON cu TVA sau 1,79 miliarde RON fara TVA.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *