Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Feb 2016

Cazul bebelușilor: cum își bate joc de români un sistem sanitar înapoiat și corupt, dar puternic

Cazul bebelușilor: cum își bate joc de români un sistem sanitar înapoiat și corupt, dar puternic

 

Ceea ce s-a întâmplat cu ultimul bebeluș internat la “Marie Curie”, miercuri, ne arată că în sistemul românesc de sănătate nu este loc nici pentru pacienți, nici pentru medicii care îndrăznesc să vadă lucrurile așa cum sunt, nu așa cum spun marii lideri de opinie.

Ieri a fost genul acela de zi în care te gândești, ca medic pasionat de inovație în beneficiul bolnavilor, la ce bun tot acest efort? Și ce naiba mai cauți aici, dacă nu interesează aproape pe nimeni ajutorul pe care vrei să-l dai pentru rezolvarea unei situații?

Să recapitulăm, pentru a înțelege cu adevărat nivelul ignoranței și al autosuficienței din sistemul sanitar românesc.

Marți, pe 16 februarie, scriam în premierătestarea pentru toxina Shiga este obligatorie în situații clinice precum cea a copiilor de la Pitești, fiind singura cale prin care se puteau diagnostica din timp și se puteau evita complicațiile și, poate, chiar decesele celor 3 micuți. În aceeași zi, directorul de la Spitalul de Pediatrie din Pitești recunoștea că medicii din Pitești nu au avut la dispoziție aceste teste rapide, dar le-a comandat luni, pe 15 februarie. Un test costă 25 de euro.

Joi, pe 18 februarie, reveneam pe platforma Adevărul cu alte informații: testarea rapidă se putea face și la Institutul Cantacuzino. Informația a fost confirmată, o zi mai târziu, de directorul Institutului. Știrea este preluată doar de Antena 3, de ziarul Ring și de pressone.ro. În același timp, ministrul sănătății face turul televiziunilor, într-o acțiune de PR disperat. Niciun moderator nu-l întreabă despre testarea pentru toxina Shiga.

Duminică, 21 februarie, micuțul din Argeș ajunge la Insitutul “Matei Balș” din Capitală. Pe 13 se internase la Pitești, iar pe 14 venise la un spital privat din București. Nu se poate pune problema că părinții au fost dezinteresați. Diagnosticul: “diaree dizenteriformă cu rectoragii”. Medicii se gândesc nu la testarea pentru toxina Shiga (un demers logic, având în vedere istoricul, momentul și aria geografică din care provenea!), ci îl trimit pe micuț la Spitalul “Grigore Alexandrescu”, pentru “excluderea patologiei chirurgicale”. Patologie chirurgicală, la un copil de un an și câteva luni, la 8 zile de la primul episod diareic?! Mda, se vor găsi medici destui care să apere cu argumente științifice această fantezie.

Deloc surprinzător: în câteva zeci de minute, se exclude o posibilă cauză chirurgicală, iar copilul ajunge nu înapoi la “Matei Balș”, ci la Spitalul “Victor Babeș”. Comunicatul MS nu explică de ce, poate o va face ancheta. La “Victor Babeș” i se fac multe-multe analize, dar toate sunt negative: rotavirus, adenovirus, Shigella etc. Atât că lipsea un test. Ați ghicit: pentru toxina Shiga. Copilul este externat la prânz, aceeași perioadă a zilei în care ministrul se lățea pe ecran la ProTV, vrând să ne demonstreze că situația este sub control. Probabil asta au crezut și părinții micuțului. Au mers acasă liniștiți și încrezători.

Marți, 23 februarie, situația se complică, iar seara copilul ajunge la Spitalul de Pediatrie de la Pitești. Sunt 10 zile de la prima internare aici. Diagnosticul: “boală diareică acută enteroinvazivă, cu sindrom de deshidratare acut 5% si sindrom febril asociat”. În completare, mai aflăm: “în urma investigațiilor s-au constatat semne de infecție, deși rezultatul coproculturilor s-a menținut negativ”. Ce surpriză! Să nu fi aflat medicii sau cei care au scris comunicatul Ministerului că bacteria E.Coli dispare din coprocultură, dar rămâne toxina care, de altfel, și produce sindromul hemolitic uremic? Nimic nou: despre testarea toxinei Shiga nu poate fi vorba nici la acest moment, la o săptămână de când directorul afirmase că a comandat aceste teste!!

Miercuri, 24 februarie, medicii de la Pitești au găsit soluția: să-l trimitem la București, la Spitalul “Marie Curie”. Așa cum au făcut și cu ceilalți 12 copii, trimiși în Capitală cu 3 săptămâni în urmă. Micuțul a ajuns în jurul orelor 15, i s-au făcut analize și, surpriză-surpriză: “Din coprocultura, în urma testării, s-a pus pus în evidență prezența Verotoxinei secretate de o tulpină de Escherichia Coli”. Totul s-a clarificat, așadar, în câteva ore prin simpla testare pentru toxina Shiga (verotoxina este o toxină din familia Shiga).

Micuțul internat acum la “Marie Curie” este primul care a beneficiat de testarea pentru toxina Shiga. Primii copii, internați la începutul lunii februarie, nu au fost testați. De aceea, în acest moment avem doar supoziții, nu și certitudini privitoare la cauza bolii lor.  Testarea pentru Shiga s-a făcut abia la ultima stație terapeutică, la Spitalul “Marie Curie”, cu toate că la Pitești, de exemplu, directorul ne asigura că a comandat testele în urmă cu o săptămână. Ce s-a întâmplat cu ele? Le-a comandat cu adevărat vreodată? Și de ce nu a apelat, măcar acum, la Institutul Cantacuzino?

Apoi: de ce nu a fost testat micuțul la celelalte spitale din București, în condițiile în care starea sa clinică indica foarte clar această opțiune? Este foarte greu de înțeles de ce medicii nici măcar nu au ridicat suspiciunea, în condițiile supra-expunerii mediatice a cazurilor de acest tip.

Sistemul de sănătate a înregistrat încă un eșec lamentabil, care putea fi evitat dacă la nivelul superior, al Ministerului Sănătății, cineva ar fi fost în mod real interesat să pună în practică, prin ghiduri și protocoale, întreg planul de acțiune pentru situații de acest tip. Sunt situații complexe și relativ noi, de aceea este atât de important ca medicii să fie bine ghidați în practica lor de la cel mai înalt nivel al statului. Poate cineva de la nivelul MS să ne arate planurile de acțiune realizate în acest timp? Nu planurile de PR, pe acelea le-am remarcat singuri.

Este în măsură cineva din ministerul sănătății să ne pună la dispoziție protocolul terapeutic care prevede modul în care trebuie folosit testul pentru toxina Shiga? Atât versiunea anterioară declanșării crizei, cât și cea de după. S-au întâlnit comisiile de specialitate ale ministerului (în special cea de pediatrie și cea de epidemiologie) în ultimele 3 săptămâni, cu scopul de a realiza o actualizare a protocoalelor, în condițiile în care a fost atât de clar că a lipsit cu desăvârșire o gândire unitară, coordonată și adusă la zi din punct de vedere științific?

De răspunsul la aceste întrebări depinde configurația listei de demiteri. Directorul de la Pitești și șefa DSP Argeș trebuie să fie acolo, dar nu singuri. Răspunderea cea mare este la nivel central, acolo unde (nu) se face politica de sănătate publică.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *