Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

19 Jan 2014

Cât tupeu: un pacient a sunat un medic de familie!

Cât tupeu: un pacient a sunat un medic de familie!

 

Scoatem o găleată din puțul gândirii unuia dintre liderii medicilor de familie din România, via Evenimentul Zilei:

Medicii de familie susţin că un nou proiect al Casei de Asigurări îi obligă să-şi scrie pe fiecare reţetă electronică prescrisă datele de contact, numărul de telefon şi adresa de email, pentru a fi identificaţi mai uşor. “Nu mi se pare corect să-mi ştie numărul de telefon toţi cei 2.500 de pacienţi din listă şi toţi farmaciştii de la care îşi ridică reţetele. Consider că eu hotărăsc cui îi dau mobilul meu, nu-mi convine să fiu sunată la orice oră din zi şi din noapte“, ne-a declarat medicul de familie Sandra Alexiu.

Așa e, doamnă, cum naiba să poată să vă contacteze pacienții? Unde s-a mai văzut așa ceva, ca un medic de familie să poată fi contactat prin telefon de un pacient?

Ce dracu, poate au și ei nevoie să le spuneți ce să facă dacă au un INR de 3,4 și, în loc să vă aștepte pe hol, în poziția ghiocelului, ar vrea să afle asta în 30 de secunde, prin telefon! Sau prin SMS, ca să nu vă deranjeze din augustele ședințe de lucru, că doar vă știm în avangarda reformei sistemului.

Există deja cel puțin 5 device-uri medicale care se pot conecta la smartphone și pot oferi indicii serioase despre monitorizarea bolilor cronice. Să ne mirăm că militați pentru păstrarea cozii de la ușa cabinetului? E un simbol al puterii medicului de familie din România anului 2014, probabil.

Nu vă critic, ci încerc să vă ajut într-un mod concret în comunicarea cu pacientul. Iată câteva posibilități mult mai puțin traumatizante decât un apel telefonic:

– trimiteți rețetele electronice prin porumbei voiajori – fac un zgomot la decolare, dar sunt discreți, orientați și se întorc întotdeauna (poate chiar cu un alt plic în cioc)

– spuneți-le pacienților ca, în situația în care se simt rău, să aprindă câte un foc mic la fereastră. Vecinul îl va vedea, va aprinde și el unul, apoi, din om în om, informația va ajunge și la Dvs. Precizați de la început: focul să nu provină de la o candelă bisericească

– așteptați-l pe Phidipides, soldatul grec care a adus la Atena vestea victoriei de la Maraton. Dacă a putut atunci, sigur se va descurca și acum, cu informațiile strânse de la pacienți

– pentru a vă fi respectate orele de somn, siestă, meditație, ședințologie și altele din gamă, puneți pe ușa cabinetului anunțul de mai jos.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *