Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

25 Feb 2013

Alfabetul dezvoltării medicamentelor: de la Aspirină la Zelboraf

Alfabetul dezvoltării medicamentelor: de la Aspirină la Zelboraf

 

Enbrel, Remicade, Mabthera, Aranesp, Neulasta, Herceptin, Avastin, Vectibix, Zelboraf. Și lista poate continua. Sunt medicamente ale timpului nostru, obținute prin biotehnologie. Așa numitele medicamente biologice, care au schimbat fundamental felul în care sunt tratate unele boli grave. Biotehnologia a dus la creşterea ratelor de supraviețuire, dar şi la creşterea calității vieții pentru anumite boli cu prevalenţă crescută. Cancerul este, probabil, cel mai bun exemplu.

Diferența majoră dintre medicamentele clasice şi cele obținute prin biotehnologie este reprezentată de producerea acestora din urmă. Nu prin sinteză chimică, ci prin inginerie genetică.

Screen Shot 2013-02-23 at 1.43.11 PM

În timp ce medicamentele clasice, de tipul Aspirinei, sunt produse prin sinteză chimică, biotehnologia presupune un proces mult mai complex de producere a medicamentelor, complexitatea fiind proporțională cu masa moleculei.

Spre deosebire de medicamentele clasice, care au greutăți moleculare de sute de daltoni (ex. Aspirina; GM=180 daltoni), un medicament simplu creat prin biotehnologie prezintă o greutate de mii de daltoni (ex. calcitonina; GM=3455 daltoni), aceasta putând ajunge până la sute de mii de daltoni (ex. anticorpul monoclonal; GM=150.000 daltoni).

Mai multe detalii:

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *