Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

7 Feb 2015

Ascultă-ți și controlează-ți inima. Pe iPhone.

Ascultă-ți și controlează-ți inima. Pe iPhone.

 

În fiecare zi, o parte din corpul nostru produce suficientă energie pentru a muta din loc un camion de 20 de tone. Într-o viață de om, această energie, dacă s-ar acumula, ne-ar putea purta pe drumul dintre Pământ și Lună. Și înapoi. 

Inima, pentru că aceasta este partea corpului nostru care ne dă combustibilul pentru viza extraterestră, începe să se dezvolte în a patra săptămână de viață intrauterină. Dar, odată ce începe, doar destinul o mai poate opri.

Inima bate, în medie, de 72 de ori pe minut. De peste 2,5 miliarde de ori într-o viață de om. Citându-l pe domnul profesor Ioan Pop de Popa, “fiecare om care ajunge la 70 de ani este în mod automat milardar. Nu în bani, ci în bătăi ale cordului”. 

Femeile sunt ceva mai grăbite: inima doamnelor/domnișoarelor bate cu până la 8 unități mai mult în fiecare minut :D.

Adesea, după o intervenție chirurgicală de implantare a unei valve metalice, pacientul se întoarce la medic și-l întreabă: “Voi auzi toată viața ticăitul inimii?”. Răspunsul este clasic: “Asta trebuie să-ți dorești! Când nu vei mai auzi cum îți bate inima, totul se va fi sfârșit”.

Un pacient operat pe cord este ca o carte deschisă pentru cei din jur. Audiobook, nu o carte tipărită. Dacă se enervează, se sperie sau se îndrăgostește, toată lumea află în timp real. Pentru că ticăitul valvei metalice se aude mai intens, mai puternic și mai rapid decât în mod normal.

Ritmul acesta al vieții ne însoțește pe toți, doar că rareori suntem atenți la modul în care ne bate inima. De la Erasistratus din Chios, primul care a descris funcția de pompă a cordului, în urmă cu 2.400 de ani, inima a fost sub focusul cercetărilor de tot felul, de la dimensiunea concretă, anatomică, la cea simbolică, spirituală.

Revoluția digitală din ultimii ani a deschis calea monitorizării activității cardiace în afara spitalului. Acasă, la serviciu, pe stradă sau oriunde putem obține date despre modul în care funcționează inima.

Mai nou, putem nu doar să aflăm aceste informații, ci și putem încerca să obținem controlul asupra ritmului cardiac.

Printr-un joc: Skip a Beat, care condiționează atingerea obiectivelor de controlul frecvenței cardiace.

Încă o dovadă că medicina modernă iese din spital și se apropie, prin iPhone, de fiecare dintre noi.

1 Comment

  1. Comment

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *