Pages Menu
TwitterRssFacebook
Blog Marius Geanta
Categories Menu

7 Jun 2016

#ASCO2016. Un nou medicament aduce speranță pentru pacienții cu cancer pulmonar cu celule mici recurent

#ASCO2016. Un nou medicament aduce speranță pentru pacienții cu cancer pulmonar cu celule mici recurent

 

Cancerul pulmonar cu celule mici reprezintă una dintre marile probleme ale oncologiei actuale. Supraviețuirea este mai mică de 15% la 2 ani, situație care nu s-a schimbat deloc în ultimele 4 decade. În același context, un singur medicament (topotecan) a fost aprobat de FDA pentru această indicație. 

DLL3 (Delta-like protein 3) este o țintă moleculară nou descoperită, prezentă în aproximativ 80% din cazurile de cancer pulmonar cu celule mici, dar absentă din țesutul normal. Noul medicament, pe nume Rova-T (rovalpituzumab tesirine), acționează selectiv și omoară celulele care exprimă DLL3.

Rova-T a fost cercetat într-un studiu de faza II, care a inclus 74 de subiecți cu cancer pulmonar cu celule scuamoase care nu au răspuns la terapia standard. La 89% dintre pacienți, cu expresie crescută de DLL3, s-a constatat oprirea creșterii tumorale.

“Acest fapt, ne indică DLL3 drept potențial biomarker predictiv în cancerul pulmonar cu celule mici”, a explicat dr. Charles M. Rudin, investigator principal al studiului, de la MSKCC New York.

68% dintre pacienții înrolați au obținut beneficiu clinic în urma administrării de Rova-T, iar supraviețuirea la un an a fost de 32%. Sunt programate studii clinice mai ample care să confirme rezultatele promițătoare din acest prim studiu cu Rova-T.

Post a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *